Независимо дали сте били притежател на кукла Барби или не,

...
Независимо дали сте били притежател на кукла Барби или не,
Коментари Харесай

Успехът зад Барби: 7 истории от създателката на емблематичната кукла Рут Хендлър

Независимо дали сте били собственик на кукла Барби или не, ще се съгласите, че тя е едно от най-разпознаваемите неща в света. Откакто е пусната на пазара през 1959 година, Барби превзема сърцата на милиони хора по света, като за последните 60 години е била част от редица завършения и е изобразявана в близо 250 разнообразни специалности - от Барби лекарка или принцеса до астронавт и даже президент.

Зад концепцията за русокосата кукла стои компанията за играчки Mattel, учредена от Рут Хендлър и брачният партньор ѝ Елиът през 1945 година в гаражна работилница в Южна Калифорния. Именно Хендлър е геният зад Барби.

Пет години преди гибелта си Хендлър и щерка ѝ Барбара беседват с английската медия BBC в епизод на BBC Witness History, публикуван през 1997 година В него те приказват за триумфа на куклата, избора на името ѝ и разясняват дебата за гениталиите на Кен.

1. Защо някои мъже не са харесали концепцията за кукла с женска форма

През март 1959 година Хендлър отива с новосъздадената кукла Барби на годишния панаир за играчки в Ню Йорк.

Тя споделя, че половината купувачи въобще не са я харесали.

" Мъжете смятаха, че дамите не биха купили играчка с женско тяло – с гърди, тесни талии и глезени, тази секси кукла за възрастни. Те мислеха, че дамите им няма да я желаят и че не би било редно дете да има такава кукла. Ами грешаха ", споделя създателката.

" От друга страна, дамите незабавно харесаха Барби. Още щом се появиха по рафтовете, куклите бяха разграбени от майки, които ги купуваха за своите дъщери ".

 7 прозрения от създателката на същинската кукла Барби Рут Хендлър

2. Как се ражда концепцията за нова фешън кукла

Дъщерята на създателката си е играла с хартиени кукли в продължение на години с всичките ѝ другари. Хендлър е била очарована от метода, по който децата пресъзадават облици.

" Опитвах се да споделя тази концепция с Елиът (съпругът ѝ - б.ред.) и на другите дизайнери в Mattel, само че не можах да получа позитивна реакция от никого. Така последователно се отхвърлих от концепцията ", споделя тя.

3. Вдъхновението за кукла с фигура на възрастен идва в швейцарски магазин

Хендлър стига до просветление, когато фамилията ѝ отива на отмора в Швейцария.

Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР