Независимо дали става въпрос за спорт или бизнес, психическата настройка

...
Независимо дали става въпрос за спорт или бизнес, психическата настройка
Коментари Харесай

Киберсигурността е като спорта: не знаеш какъв удар ще дойде


Независимо дали става въпрос за спорт или бизнес, психическата конфигурация е значима
(снимка: CCO Public Domain)

Един някогашен професионален играч по бейзбол има вяра, че експертите в киберсигурността могат да научат доста от спортистите. Мечтата му е да им помогне да изиграят повече сполучливи мачове. Лудост? Помислете отново.

Едно от най-трудните неща за реализиране в спорта е да се удари бейзболна топка. Ако професионалният бейзболен състезател успее да я удари в 30% от случаите, той става звезда и влиза в „ Залата на славата ” на бейзбола. Учените, които учат този спорт, споделят, че са нужни физически умения, само че повече от всичко друго е нужна психическа резистентност и дарба за бързо насочване, незабавно обмисляне на удара, за продължение напред.

Е добре, какво общо има това с киберсигурността? Висшият мениджмънт в една известна компания за киберсигурност има вяра, че умствените умения и психическата настройка, нужни за оптимално показване на бейзболното игрище, са напълно същите, които са нужни и за положителното професионално показване в региона на киберсигурността.

„ Независимо дали става въпрос за спорт или бизнес, психическата конфигурация е значима ”, споделя основният изпълнителен шеф на ReliaQuest Брайън Мърфи в прессъобщение. Фирмата за киберсигурност неотдавна притегли в екипа си някогашния професионален бейзболист и по-късно бейзболен треньор Дерин Макмейнс. Той ще има значима позиция в компанията, която го слага съвсем наедно с топ-мениджърите.

Всичко почнало с една особеност, споделя. Макмейнс забелязал, че бейзболните играчи в тима му наподобяват извънредно добре по време на тренировки, само че по време на действителната игра има много разлика в представянето им. Макмейнс желал да разбере за какво. В търсене на отговор той се върнал на уечбната пейка: почнал да учи логика на психиката, след това приключил спортна логика на психиката. Накрая станал сертифициран съветник по ментални достижения.

„ Когато започнах да повеждам тренировките и да повеждам тим в младежката лига, тогава в действителност започнах да виждам по какъв начин методът на мислене въздейства върху представянето – по какъв начин нашето мислене въздейства върху това, което вършим ”, споделя бейзболистът. „ Първоначално в действителност желаех да стана по-добър треньор и по тази причина се върнах обратно и… взех първо магистърска степен по логика на психиката ”.

За паралела с киберсигурността той споделя, че сходна работа е съвсем като батъра (на британски batter – играчът, застанал до хоума, чийто ред е да удря топката) в бейзбола. „ Имате проект. Знаете какво изисква обстановката от вас. Знаете какъв резултат ви би трябвало. Знаете какво се пробва да направи съперникът ви. Но в действителност не знаете каква топка ще пристигна ”.
още по тематиката
И колкото и човек да е виждал същата обстановка по-рано, в практиката си, колкото и доста пъти да е бил очевидец на предходни удари, това не трансформира обстоятелството, че не се знае какъв ще е идващият удар. Макмейнс споделя, че съвсем като бейзболния състезател и експертът по киберсигурност би трябвало да проучва всичко, което му се е случило, без това да го обезкуражава и баз да се замайва от триумфа.

„ Помислете какво е минало добре през днешния ден. Помислете за нещата, които би трябвало да подобрите. Това, че през днешния ден имате триумф, не значи безусловно, че сте създали всичко както би трябвало. Има доста неща отвън вашия надзор, които може би са довели до това да съумеете през днешния ден, само че в действителност може просто да сте извадили шанс ”, споделя той.

Обратното, съгласно бейзболиста, важи със същата мощ: може резултатът да наподобява пагубен, само че това не значи, че експертът се е провалил – изцяло допустимо е да е направил всичко идеално, тъкмо както би трябвало.

Паралелът сред спорта и киберзащитата има още доста други равнини, свързани с човешката логика на психиката, заради което спортната логика на психиката е използвана и тук. И спортистите, и експертите в киберсигурността са под непрекъснат стрес. Всеки ден е спортен ден за тях. Всеки ден е предизвикателство. Всяка „ среща ” с съперника е предизвикателство, всеки желае да даде най-хубавото от себе си.

„ Да действаш, когато си под напън, това е привилегия ”, споделя Макмейнс. „ Нека го прегърнем – ужасно е да се усещаме по този начин, тъй като знаем, че вършим нещо особено и нещо, което е значимо за всички ”. Заедно с това не трябва да се не помни, че натискът става сразяващ, в случай че хората непрекъснато мислят единствено за това, над което нямат надзор.

„ Трябва да мислим „ по какъв начин е ”, а не „ ами в случай че ” – несъмнено, че е значимо какво би могло да се се случи, само че по-същественото е какво е ситуацията сега ”, размишлява бейзболистът. Той припомня, че когато хората се съсредоточат върху това, над което имат надзор, те имат повече възприятие за убеденост, а тогава се оправят доста по-добре със дилемите си.

Прилагането на този метод на мислене, характерен за спорта, може да води екипите по киберсигурността до отлични резултати и да издигне равнището им на работа, уверен е Брайън Мърфи, шефът на ReliaQuest, във връзка привличането на МакМейнс в редиците на компанията. Двамата имат вяра, че всеки, който се занимава с киберсигурност през днешния ден, е състезател: всеки желае да даде най-хубавото от себе си всеки ден.

Никой не се разсънва с готовност да се провали. Но всекидневието сервира най-различни провокации и трудности. Затова всеки би трябвало да има самообладание, неизменност, душевна мощ и резистентност.
Източник: technews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР