Независимо дали става въпрос за изключително сигурните държавни облигации на

...
Независимо дали става въпрос за изключително сигурните държавни облигации на
Коментари Харесай

За девет месеца на пазарите на акции и облигации загубиха 36 трлн. долара от стойността си

Независимо дали става въпрос за извънредно сигурните държавни облигации на Съединени американски щати или за най-рисковите нововъзникващи акции, световните пазари на акции и облигации изгубиха рекордните 36 трилиона $ от цената си през последните девет месеца в бурна ликвидация, която обхвана активи от целия рисков набор, написа

Тъй като годината навлиза в последното си тримесечие, евентуално следва още повече болежка. Централните банки са в режим на гасене на пожари, давайки да се разбере, че имат намерение да покачат в допълнение лихвените проценти, с цел да понижат инфлацията, даже в случай че това докара до криза.

Предвид всичко, което се случва по света сега, не е изненадващо, че доста хора стартират да крият пари под матрака. Последното прочуване на Bank of America Corp., измежду мениджъри на фондове, сподели, че тяхната експозицията към пари в брой е на най-високите си равнища в историята.

А за пазари, които започнаха годината с рекордни оценки, изтеглянето на ликвидността беше съвсем като натискане на бутон за нулиране.

„ Виждаме по какъв начин светът се преструктурира политически и стопански, като трендовете, които стартират в този момент, ще продължат до края на десетилетието “, споделя Дейвид Доусет, световен началник на вложенията в GAM Investment. „ Преживяваме това, което е известно на немски като „ Zeitenwende “ - епохална смяна “, добави той.

Тазгодишното оттегляне на пазарите изпреварва внезапните спадове, следени по време на финансовата рецесия от 2008-2009 година и пандемията от 2020 година, въз основа на спада в пазарната стойност на показателите Bloomberg GlobalAgg Index и MSCI All-Country World Stocks Index взети дружно.

Може би това не е изненадващо, като се има поради приливната вълна от пари, която заля международните пазари през годините на „ лесни пари “. Но темпото на тазгодишното заличаване на цената към момента е обезпокоително: 36-те трилиона $, изтрити от пазарите за девет месеца, бяха насъбрани за почти два пъти по-дълъг интервал от време - сред средата на 2020 година и края на 2021 година

Изключително хлабавата парична политика беше крайъгълният камък на най-дългия бичи пазар (период на поскъпване) на акции, който бе пресечен единствено за малко през 2020 година от пандемията от COVID-19. Сега Федералният запас на Съединени американски щати и другите водещи централни банки събарят главните, върху които бе построен този напредък.

Стратезите в BofA са отчели 294 покачвания на лихвените проценти в международен мащаб от август 2021 година насам, както и стратегии за количествено стягане (QТ) в размер на 3,1 тлрн. $ през последните седем месеца. В резултат на това „ световната капитализация на пазара на акции и облигации се срина ненадейно “, пишат стратезите, като прибавят, че покачването на лихвите и количественото стягане са блъснали непосредствено „ пристрастяването “ на Уолстрийт към ликвидността.

Тази година е един от редките интервали, в които облигациите и акциите по едно и също време се разпродават. Тъй като инфлацията доближи многогодишни върхове в редица страни и райони, централните банки нямат различен избор, с изключение на да подвигат лихвите нападателно. Междувременно растящите разноски обслужване на заеми, високите цени на петрола и войната в Украйна помрачават вероятностите за стопански напредък и корпоративните облаги.

Всичко това сложи показателите S&P 500 и Nasdaq 100 на път към третото им следващо тримесечие на алено, най-дългата им поредност от загуби след световната финансова рецесия и спукването на дотком балона.

Що се отнася другите възможности - държавните облигации и златото, двете обичайни активи убежища, се показват по-зле даже от акциите през последното тримесечие. Биткойн и доларът са единствените активи, предлагащи позитивна възвращаемост.

Третото тримесечие също ще бъде запомнено с един от най-големите противоположни в историята на финансовите пазари. Това е първото тримесечие от 1938 година, което показателят S&P 500 приключи на алено, откакто в един миг напредна с повече от 10%.

Като цяло 2022 година е годината, която отразява „ мъчителна смяна на режима “, сподели Майкъл Хартнет, основен капиталов пълководец на BofA.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР