Независимо дали си професионален ценител или любител на изкуството, всеки

...
Независимо дали си професионален ценител или любител на изкуството, всеки
Коментари Харесай

С голяма изложба Бургас ще отбележи рождението на Владимир Димитров – Майстора

Независимо дали си професионален познавач или фен на изкуството, всеки българин най-малко един път в живота си би трябвало да се допре до творчеството на огромния Владимир Димитров – Майстора.

Великолепна галерия на най-самобитния наш художник ще посрещне бургазлии и посетители в художествена изложба „ Петко Задгорски ” на 25 януари /сряда/ от 18.00 часа.

Впечатляващата експозиция ще показа 43 живописни произведения и рисунки на Майстора. Инициативата ще означи и 141 години от рождението на Владимир Димитров – Майстора, което е на 1 февруари 1882 година.

В изложбата са селектирани творби от галериите в Стара Загора, Ямбол, Казанлък и Сливен и наблюдават няколко интервала от творчеството на художника, който основава неповторима изложба от облици – въплъщение на жизнеспособност, морална и физическа хубост.

Ценителите на изкуството ще видят и четирите картини на Майстора, част от фонда на БХГ „ Петко Задгорски ”, измежду които е „ Девойка с ябълки “, наричана още „ българската Мадона ”. Тя заема особено място в сбирката на една от най-старите художествени галерии в страната – бургаската изложбена зала „ Петко Задгорски “. Въпреки че постоянно гостува на международни и национални изложения, платното постоянно се завръща в Бургас, където е част от непрекъснатата експозиция в галерията. Един от шедьоврите на българското изобразително изкуство е владеене на бургаската художествена изложба от далечната 1949 година. След закупуването на платното, Майстора постоянно е обичал да се майтапи с думите, че има едно свое кюстендилско девойче, което е в морския град.

През последните години на образованието си в Рисувалното учебно заведение Владимир Димитров си печели прозвището „ Майстора “. Първата му независима галерия е през 1922 година и е посрещната с извънреден интерес, като ново събитие в българското изобразително изкуство.

Заминава за Рим с 30 тушови рисунки и взе участие в галерия на римските художници. Там се среща с американския филантроп Джон Крейг, който изплаща творбите му и подписва контракт с него за 4 години. През 1924 година отпътува за Ню Йорк, само че бързо се завръща в България, с цел да откри място, където свободно може да работи. Това място е с. Шишковци, където се отдава на творчество по собствен избор на тематики, облици и сюжети. Участва в изложения на известното сдружение „ Родно изкуство “, урежда независими изложения. Пътува до Цариград и Рим. Работи като прогимназиален и гимназиален преподавател в София. Продължава да живее и твори в с. Шишковци до 1948 година Следват независими изложения в София, Белград и изложения в Германия, Италия, Съединени американски щати, Китай, Индия, Полша, Белгия. Владимир Димитров – Майстора умира на 29 септември 1960 година в София.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР