Независимо дали се страхувате, че може да ви помислят за

...
Независимо дали се страхувате, че може да ви помислят за
Коментари Харесай

Трябва ми помощ...

Независимо дали се страхувате, че може да ви помислят за некомпетентни и неподготвени, или пък не желаете да признаете пред себе си, че не може да разрешите даден проблем, търсенето на помощ от някой различен не е по никакъв начин елементарно. Всеки се усеща неловко, когато вижда, че останалите се оправят със своите задания, до момента в който той изостава. Важно е обаче да осъзнаете, че нещата не са толкоз елементарни и че да се нуждаете от помощ не е нещо, от което би трябвало да се срамувате.

Това са няколко обстоятелството, които би трябвало да си припомните идващият път, когато се поколебаете да помолите за помощ.

Търсенето на помощ е знак за мощ, а не за уязвимост

След неведнъж повторение човек може да се убеди себе си както в това, че може да се оправи с всичко самичък, по този начин и че е цялостен глупак, на който не му се отдават най-елементарни неща. И двете хрумвания са неправилни и нездравословни. Те могат единствено да ви забавят и да влошат представянето. Когато признавате си, вместо да ги прикривате, вие показвате мощ, а не уязвимост. В края на краищата, човек не може да позволи някакъв проблем, в случай че преди този момент не признае, че той съществува.

Помощта може да ви спести доста време и нерви

За да запазите гордостта си непокътната, може да се изкушите да се наемете със задача, която не е по вашите сили. Когато пробвате да вършите всичко сами, вие губите доста сила и време за действия, с които може да се справите по-добре и по-бързо, стига да потърсите помощ. В доста случаи, ранната намеса е най-хубавия вид. Значително по-лесно е да се справите с депресията, в случай че потърсите помощ при първите предупредителни знаци, в сравнение с да изчакате няколко години, преди да предприемете деяние. Съответно, по-лесно е да поправите неточност, при започване на работата, в сравнение с да се пробвате да коригирате нещо, откакто сте нанесли съществени вреди.

Търсенето на помощ ви дава опция да се сближите с другите

Някои хора отхвърлят да търсят помощ, тъй като не желаят да ангажират другите със личните си проблеми. Вместо да помолят съседа за помощ с местенето на тежки мебели или да потърсят другар за прочувствена поддръжка, те мълчат, тъй като се опасяват, че това може да ги показа в светлина, в която те желаят да бъдат виждани. Много изследвания обаче демонстрират, че когато помолите някого за услуга, вие имате по-голям късмет да спечелите неговите благосклонности и да се сближите. Някои историци даже настояват, че американският президент Бенджамин Франклин съзнателно е молил хора за услуги, с цел да завоюва тяхната поддръжка.   

Другите също имат потребност от помощ

Ако сте затрупани с работа или пък имате проблеми с план в университета, елементарно може да повярвате в концепцията, че единствено вие имате проблеми и че всички останали са сложили живота си в ред. Много по-вероятно обаче е хората към вас да са изправени пред сходни проблеми, само че да не са задоволително смели, с цел да го признаят. Ако съберете кураж да заговорите първи за тези трудности, другите може да се почувстват по-комфортно и да решат да споделят своите паники.

Търсенето на помощ може да ви накара да се чувствате по-удобно в личната си кожа

Отказът от търсене на помощ е краткосрочно решение, което води до по-сериозни проблеми в дълготраен проект. Молбата за помощ може да бъде превъзходен опит. Тя ще ви помогне да развенчаете отрицателните визии, които имате за себе си и ще ви покаже по какъв начин другите реагират на вашите претенции. Колкото по-често го вършиме, толкоз по-уверени ще бъдете в способността си да се справяте с неудобството и дискомфорта, присъщи за настояването на помощ.

......................

Ейми Морин , създател на бестселъра „ 13 Things Mentally Strong People Don`t Do “, за
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР