Независимо дали отглеждате прасета, фирма сте за високи технологии или

...
Независимо дали отглеждате прасета, фирма сте за високи технологии или
Коментари Харесай

Устойчивост – дума на годината и нова задължителна партийна повеля


Независимо дали отглеждате свине, компания сте за високи технологии или най-бедната страна в Европейски Съюз, заветната дума би трябвало да е на челно място в годишния ви доклад

В края на 2022 година има една думичка, която би трябвало безусловно да участва на най-лично място в книжата на всички общини, области, страни, фабрики, компании, компании и каквато и да е друга форма на групова общественост. Няма ли я там, съответният обект рискува да бъде линчуван по всички правила на либерал-глобализма от подопечните му надзорни органи в лицето на десетките демократични непеота. Думата се назовава „ резистентност “. Малцина имат разбиране какво тъкмо значи, само че пък всички осъзнават, че това е метод да си осигуриш политическо успокоение, а оттова да ти вървят безпроблемно европроектите, еврофинансирането и цялостното снизхождение откъм Брюксел, Световната банка, Международния валутен фонд и техния контрол - Икономическия конгрес в Давос.

Накъдето и да насочи поглед човек сега - отвред го дебне заветното слово „ резистентност “. То се шири върху големи билбордове, изскача ни като банери в интернет, изписано е по рекламните брошури на комерсиалните вериги, а и на най-разнообразни места вътре в самите хипермаркети, постоянно е част от новинарските блокове. Има го като заглавие в годишните доклади на какви ли не компании – от занимаващи се с свине до ювелирни компании. Дори на учебни заведения.

Някога бизнесът бе просто бизнес. Сега не е никакъв бизнес, в случай че не е прибавил до името си и „ резистентен “. Колкото по-голяма резистентност декламираш, толкоз по-добре си се вписал в повелите на Брюксел.

 
 Когато през 1989 година се срути комунизмът, надали и един човек е допускал, че единствено след 30 години още веднъж ще има партийна заръка, която частните компании наложително ще следват, без да им се назначава партиен секретар. Дори учебното заведение в столичния квартал „ Гоце Делчев “ също декламира, че съществува по правата линия на партията
Но какво в действителност съставлява тази резистентност? Конкретно пояснение няма. Дори Уикипедия, която кардинално знае всичко, се затруднява да даде определение. В англоезичния ѝ сегмент написа, че „ съответните дефиниции на устойчивостта са сложни за координиране и варират в литературата и във времето “.

Налагането на думата обаче въпреки всичко има собствен генезис и той е тъкмо обяснен. Тя бе вкарана в послание около климатичния дневен ред, въведен от либерал-глобализма и неговите подопечни структури. Твърдението е, че светът се намира посред климатични промени, почнали още при започване на предишния век, водещи до световно стопляне. Те не са плод на постоянните цикли, през които е прекосявала доста пъти в историята си нашата планета, а са провокирани от индивида. По тази причина хората, живеещи в изискванията на либерал-глобализъм (понеже климатичния дневен ред се отнася главно за Европа и Северна Америка, като даже Китай не го приема за нещо сериозно), би трябвало да съблюдават ред съответни отговорности, с цел да не разрешават на „ световното стопляне “ да се развихри.

Те би трябвало да употребяват все по-малко месо и скотски артикули, заменяйки ги със соеви производни. Да живеят при по-ниски температури през зимата. Да се откажат от относително евтините си коли с горива, преминавайки на скъпите електрически. Изобщо да спрат да се возят с коли, употребявайки градски превоз и краката си. Изкопаемите горива да бъдат забравени като източник на гориво за електроцентралите, за сметка на вятърните перки, които обаче замръзват през зимата, заради което токът от тях, когато го има, е тройно по-скъп. Самолетите последователно да се трансфорат от форма за подскачане до по-близки страни от същия континент в междуконтинентален разкош единствено за богати. И всичко това би трябвало да се случи в най-обозримо бъдеще. Замисълът, описван в изявленията на последните два форума в Давос е последователно налозите за потребление на „ неустойчиви “ горива, превоз, храни да се усилват до степен, до момента в който станат непостижими за заплащане, и хората сами решат да се откажат от тях. Ако всичко това фактически се случи, след към 30-40 години нашите наследници би следвало да се молят през зимата температурите да не падат фрапантно, с цел да не замръзнат перките, та да има ток. Или пък компаниите по този начин да подправят соевите шницели, соевите бутчета и соевите „ свински “ сланинки, след цялостното изчистване на същинското месо от витрините, че да са мъничко по-вкусни от това, което съставляват в този момент.
 Френската „ Данон “ от дълго време е труднооткриваема на българския пазар с класическите си артикули под своята лична марка, само че няма по какъв начин да не извърши партийното задание на Брюксел и Давос. През декември тя провежда напряко лотария с награди, където главната тематика бе „ Устойчивост “
 

Онези, които обаче имат спомен от комунизма, знаят, че оня строй също преминаваше през сходни стадии на партийни повели. Последната такава акция бе през 80-те години, когато Българска комунистическа партия вкара така наречен „ нов стопански механизъм “. Никой не разбираше какво тъкмо значи това, тъй като Партията в никакъв случай не даде тъкмо определение на словосъчетанието, на всички заводи и предприятия наложително заявиха в годишните си отчети и какви нововъведения по „ новия стопански механизъм “ са осъществили. Бутафорията стигаше до такава степен, че даже издателите на учебници по опозиция на материалите или механика трябваше в първите няколко страници да вметнат и заветния израз „ нов стопански механизъм “, другояче рискуваха трудовете им да не стигнат до печатницата и образователните зали.

Цялата галимация с този така наречен „ механизъм “ продължи няколко години и рухна изведнъж с краха на социализма, след което доста бързо бе забравена. Времето ще покаже какъв брой устойчива ще се окаже и спуснатата от Брюксел и Давос „ резистентност “.
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР