Независимо дали го приемате под формата на пюре, на салата,

...
Независимо дали го приемате под формата на пюре, на салата,
Коментари Харесай

Авокадото е чудотворно, ползите му са огромни!

Независимо дали го приемате под формата на пюре, на салата, или ще го дълбаете с лъжица, тялото ви ще си извлече невероятни изгоди от този апетитен и хубав плод, пише Мениджър NEWS, базирайки се на BusinessInsider.com.
Представяме ви 6 научно потвърдено обстоятелството за изгодите от авокадото:

1. Авокадото е богато на калий

Калият е хранително вещество, което е значима част от всяка уравновесена диета. Множество изследвания сочат, че хората, които одобряват огромно количество калий, имат кръвно налягане в норма и са по-малко предразположени към инфаркт, инсулт и бъбречна непълнота.

2. Авокадото е страховит източник на витамини С и Е

Вкусният плод е една от дребното натурални храни, които съдържат огромно количество витамини С и Е. Някои изследвания – коства си да отбележим, постоянно подкрепяни от производителите на авокадо – сочат, че двата витамина си взаимодействат, увеличавайки наличието на антоксиданти в тялото.

Според клинично изследване, комбинацията от витамини С и Е под формата на хранителни добавки, забавя натрупването на артериална плака при хора с висок холестерол – рисков развой, който може да докара до инфаркт или инсулт.

И това е забавно: Пъпешът избистря тена и лекува анемията - четете още потребни вести на zdrave.to

3. Авокадото има месеста кора

Ако в миналото сте си купували авокадо от магазина, знаете, че то има дебела и грапава кора. Въпреки че не се яде, тя защищава плода от остатъчните пестициди, които срещаме при други незащитени плодове като ябълките и броколите. Затова е значимо да измивате добре множеството селскостопански артикули преди консумация.

Благодарение на кожата на авокадото, вероятността инцидентно да приемете и пестициди дружно с плода е дребна.

4. Плодът на авокадото съдържа сътрудници, които се борят с рака.

Разрязвайки авокадо, ще забележите, че в центъра то е яркожълто, а в периферията – тъмнозелено. Тъмнозелената част е една от най-изучаваните, поради високата си централизация на избрани типове каротеноиди.

Каротеноидите са антиоксиданти, които учените сполучливо са употребявали в битката против рака в лабораторни условия. Все още не е ясно дали човек, който постоянно се храни с авокадо, би пожънал сходен триумф, само че способността на тялото да всмуква каротеноидите зависи частично от наличието на диетични мазнини, като мононенаситените мазнини, които се съдържат в авокадото.

Едно скорошно изследване сочи, че дресингите, които съдържат малко или никакви мазнини, могат доста да понижат абсорбцията на каротеноидите спрямо пълномаслените дресинги. И въпреки всичко, в случай че предпочитате да не приемате мазнини, просто прибавете авокадо. Според изследване на California Avocado Commission, включвайки вкусния плод в салатата си, ще увеличите количеството каротеноиди сред 2 и 5 пъти. Тези резултати обаче не са доказани.

5. Авокадото е богато на фибри

Ако се загледате в съвсем всеки етикет, ще останете разочаровани, че множеството артикули съдържат минимално количество от едно основно хранително вещество – фибрите. Плашещ факт е, че на ден множеството американци одобряват по-малко от половината от целесъобразното количество фибри. Те ни държат сити, тъй като смилането им лишава повече време. Освен това контролират работата на стомашно-чревния тракт. Но това не е всичко.

„ Съществуват доказателства, че високият банкет на фибри редуцира равнището на „ лошия” холестерол и понижава риска от коронарна болест на сърцето,инсулт и високо кръвно налягане,” споделя доктор Сомдат Махабир, специалист по хранене и вътрешни болести в Националния онкологичен институт към Националния здравен институт в Съединени американски щати.

Половин авокадо съдържа към 4,6 грама фибри – към 16% от целесъобразната дневна доза.

6. Авокадото е превъзходен източник на магнезий.

Хората, които страдат от недостиг на магнезий, постоянно не могат да всмукват питателните субстанции – витамини и минерали - от други храни. Затова е значимо постоянно да приемате най-малко 300-400 мг магнезий всеки ден.

Според изследвания, приемът на задоволително магнезий понижава риска от коронарна болест на сърцето при мъжете и оказва помощ да контролирате равнището на холестерол в кръвта. В едно авокадо се съдържат приблизително 40 мг магнезий – към 10% от целесъобразната дневна доза.

Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР