Независимо дали го обичате или мразите, дали го чествате с

...
Независимо дали го обичате или мразите, дали го чествате с
Коментари Харесай

Любопитни факти за Свети Валентин

Независимо дали го обичате или ненавиждате, дали го чествате с половинката си или единствено се надсмивате над розовите сърчица и букети с рози по улиците, празникът на влюбените Свети Валентин е реалност.

В рубриката „ Знаете ли, че...? “ ще ви разкажем някои обстоятелства за захаросания празник на всички влюбени.

1. Денят на Свети Валентин стартира с римляните. Според преданията, произходът на празника се корени в античен римски фестивал, при който мъжете се събличали голи и тичали около девойките, надявайки се да си намерят жена. Обичаят се случвал на 15 февруари.

Според друга легенда, римският император Клавдий II се опитал да укрепи армията си като забрани на всички млади мъже да се женят. Валентин обаче се противопоставил на възбраната и правил секрети бракове. Заради неподчинението си бил екзекутиран на 14 февруари.

2. Формата на сърцето не всеки път е била сантиментален знак.

Формата на сърцето, която през днешния ден е сантиментален знак, в предишното, по-точно преди 14 век е символизирала анатомичното сърце, което е било считано за център на паметта на хората.

3. Свети Валентин е празникът, който се подрежда на второ място по брой разменени картички след Коледа.

4. 14 февруари е измежду най-често избираните дати за предложение на брак.

5. Мъжете подаряват най-вече цветя на този ден.

6. Розите са емблематичните за Свети Валентин цветя.

7. През 2009 година в Съединени американски щати за Свети Валентин са продадени към 1 милиард захарни бонбони с форма на сърце.

8. Кутията с шоколадови бонбони има повече от 140-годишна история. Първата кутия с шоколадови бонбони е била показана от Ричард Кадбъри през 1868 година. /az-jenata.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР