Независимо че от медиите не идва тревожна информация за Ирак,

...
Независимо че от медиите не идва тревожна информация за Ирак,
Коментари Харесай

Иракската авиация бомбардира Сирия

Независимо че от медиите не идва тревожна информация за Ирак, там обстановката не е доста по-добра от тази в Сирия – и в двете се намират по към 15 хиляди терористи от ИД. При това огромна част от тях са основани по общата иракско-сирийска граница и това постанова в случай че не взаимни, то най-малко съгласувани дейности.

Взаимодействие е реализирано и преди. Особено добре се прояви шиитското проиранско формирование Сили за национална готовност при боевете на „ Хизбула” и други проасадовски сили при помпена станция Т-2 и при обсадата на Абу Кемал. Те обаче не се задържаха дълготрайно на сирийска територия.

Сега обстановката към този момент е радикално друга. Официални представители на Водоснабдителна система на Ирак декларирали, че техните Военновъздушни сили сполучливо завършили най-малко две интервенции срещу ИД в сирийската провинция Дейр ез-Зор в регионите на Хаджин и Багуз, като употребявали американски изтребители F-16. При първия удар са унищожени към 20 терористични водачи от междинното звено, а при втория – 8.

Крайно забавно е, че единият удар е нанесен единствено на 2 км от Абу Кемал, следен от съветски и сирийски военни. Защо Ирак изразходва авиационен запас да взема решение непознати проблеми, под предлог, че атакуваните терористи възнамерявали да извършат терористични офанзиви на територията на Ирак? При това те са в компактно обграждане в тясна линия на източния бряг на Ефрат сред държавните войски и кюрдите. Очевидно аргументите са други.

Според турския специалист Ендер Имрек, аргументите може да са две: Първо, настояването може да е от страна на Съединени американски щати, в съгласие с Русия. Напоследък американците не са изключително дейни в дейностите си, когато става дума за интервенции в следени от Русия зони. Според втория вид настояването е непосредствено от Москва. Важно е, че и след двата удара Москва и Дамаск резервираха безмълвие, вместо да изпратят остри дипломатически ноти.

Нещо повече: по какъв начин стана по този начин, че иракските самолети прелетяха стотици километри и удариха тъкмо сборището на главатари? Тези неща не стават инцидентно.

Има задоволително съображение да се смята, че като цяло нивото на съгласуваност сред руско-сирийските съдружници и иракските Водоснабдителна система в граничните региони е доста добра.

Превод и редакция: БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР