Независимо че финансирането на софийското метро остана в Плана за

...
Независимо че финансирането на софийското метро остана в Плана за
Коментари Харесай

Метрото остана в плана за възстановяване, но Фандъкова пак е недоволна

Независимо че финансирането на софийското метро остана в Плана за възобновяване на Европейски Съюз, столичният кмет Йорданка Фандъкова отново е недоволна. Подземната железница ще получи грант от 360 млн. лева от всички безвъзмедни 12.6 милиарда лева по инструмента, само че Фандъкова се засегна от думи на министър Атанас Пеканов, който описа, че кметът е настоял за запазването на плана, тъй като другояче съществува риск столицата да не може да обезпечи средства за реализирането му.

" Разпределението на парите по Плана за възобновяване би трябвало да е по-справедливо и да се не се позволява централизация на големи средства в най-развития район у нас. Затова парите за София са понижени с към 200 млн. лева, които да отидат на други места в страната. Проектът за столичното метро се резервира, тъй като госпожа Фандъкова ни осведоми, че даже най-малкото понижение на ресурса по този план би заплашило неговото осъществяване заради невъзможността на Столичната община да го финансира със лични и заемни запаси. Така цялото понижение ще е по плановете за рационализация на ВиК ", съобщи по-рано Пеканов.

Фандъкова: Осигуряваме 400 млн. лева за метрото

Оказа се, че кметът се е засегнала от упрека на Пеканов и излезе с позиция, в която уточни, че по-голямата част от парите за плана ги обезпечава точно столицата. Кметът направи и вметка, че останалите европейски страни “не воюват” със своите столици.

" Заложените 360 млн. лева в Плана за възобновяване и резистентност са съфинансиране единствено на 47% от цената на двата сектора с обща дължина 9 км. Навсякъде в Европа столиците и огромните градове, които построяват метро, получават съфинансиране за него от националния бюджет или европейски стратегии. Метрополитените са национални стратегически обекти, които никой град, без значение от неговите финансови качества, не може да построява самичък ", уточни Фандъкова.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР