Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и

...
Независимият съветник Бенчо Бенчев призова своите колеги да дарят и
Коментари Харесай

Помощта за Турция и Сирия скара ОбС-Бургас, БСП се отрекоха от свой

Независимият консултант Бенчо Бенчев прикани своите сътрудници да дарят и заплатите си в поддръжка на потърпевшите и даде образец, като го направи първи

Извънредната докладна, с която се предлага отпущането на 30 хиляди лв. за потърпевшите от земетресенията и поради която локалният парламент на Бургас се събра на изключително съвещание, скара съветниците. И по този начин вместо гласуването й да завърши за броени минути, пристрастеностите се разпалиха, а най-после се наложи заместник-председателят на Общинския съвет Живко Господинов да разгласи от трибуната, че мнението на сътрудника му Васил Иванов не е от името на цялата група на алените, а негова персонална позиция.

В началото на съвещанието ръководителят на локалния парламент проф. Севдалина Турманова изясни, че вследствие на мощните земетресения над 1 млн. души нямат домове, а Бургас към този момент е събрал и изпратил няколко тона дарения от двата пункта. Един от тировете към този момент е в Руен, откъдето се разпределят помощите и през днешния ден ще пресече границата с Турция. Проучват се опциите част от даренията да стигнат до Сирия посредством институциите, през които това може да бъде осъществено.

В залата се чуха оферти същата сума – 30 хиляди лева, да бъде отпусната и за Сирия посредством Червения полумесец или Белите каски. Независимият консултант Бенчо Бенчев прикани своите сътрудници да дарят и заплатите си в поддръжка на потърпевшите и даде образец, като го направи първи.

Д-р Антонио Душепеев от ГЕРБ изясни, че 30 хиляди лева са опциите на Общината и предложи средствата да бъдат преведени в сметката на институция, която е равностойна на Общински съвет. Предложението за превеждане на пари на мюфтийството не дава отговор на ранга на локалния парламент, изясни той.
 Аз ще дам 1000 лева от своята заплата. Нека да не задължаваме данъкоплатците с тези средства, а дано всеки от нас подари, прикани Васил Иванов от БСП
Заместник-кметът по бюджет и финанси Красимир Стойчев изясни, че Сирия не е забравена, само че за там събираме материални помощи. „ От Бургас изпращаме 4 камиона за логистика, за Сирия не се превеждат пари към момента. Да не забравяме, че земетресението се намира в размирен район, нямам срещу, само че сега е невероятно да ги преведем “, сподели Стойчев и изясни, че възприема предлагането на доктор Душепеев във връзка сметката за превода на средствата.

Станимир Апостолов от Съюз на демократичните сили, който е зам.-председател на локалния парламент, разгласи, че администрацията на Бургас е може би първата, която откри пунктове за дарения. „ Нашите съграждани подаряват, нашите помощи от петък пътуват, до момента в който Варна и София в този момент отварят пунктове “, сподели той.

Шерафет Мехмед от Движение за права и свободи благодари на сътрудниците си и акцентира, че нещастието е доста огромна. „ Новата история на България ще запомни, че в целия Балкански полуостров няма и няма да има такова земетресение. Благодаря на администрацията, ние като Общински съвет бяхме първите, които се отзовахме за помощ. Благодаря ви и дано гласуваме със сърце “, прикани той.

Стоян Грозев, който е определен от ДБГ, предложи преди гласуването жертвите на унищожителното земетресение да бъдат почетени с едноминутно безмълвие.

До този миг всичко в залата беше умерено, до момента в който думата не бе взета от Васил Иванов от Българска социалистическа партия, който зачете от листче. „ Не ми харесва, че за следващ път се прави опит да се направи на ниска цена пиар. В Сирия има християни, които бяха сполетени от нещастието, десетки организации събират средства и за Сирия. Колеги от ГЕРБ, регионалният Ви водач и кмет на Поморие Иван Алексиев знае, че има сметка за Сирия и ще подари, а вие не знаете. Освен това по този начин няма ли да компрометираме нашата стратегия за справяне с бедствия “, попита той.

Васил Иванов предложи 30 хиляди лева да бъдат разграничени на две или да се провиснал още 30 хиляди лева за Сирия и продължи с забавния метод: „ Аз ще дам 1000 лева от своята заплата. Нека да не задължаваме данъкоплатците с тези средства, а дано всеки от нас подари. Предлагам сумата от 30 хиляди лева да се понижи на 29 хиляди лева, от себе си аз давам другите 1000 лева Нямаме фонд за подпомагането на други страни при бедствия, а за решаването на нашите си проблеми “, аргументира се Иванов.
 Доайенът измежду локалните парламентаристи Бенчо Бенчев предложи всеки да подари част от заплатата си и даде пример
Председателят на Общински съвет проф. Турманова напомни, че през коронавирус рецесията съветниците от ГЕРБ подариха по една заплата, само че по думите й това е свободен избор на всеки един парламентарист и човек.

Георги Маринчев на собствен ред упрекна Васил Иванов в на ниска цена политическо говорене. „ Да ни обвинявате, че сме вкарали докладна, а вие не сте създали нищо. Не може да ни търсите сметка и политическа отговорност за нещо, което ние сме създали, а вие не “, сподели Маринчев.

Красимира Маркович, която има може би най-много мандати зад гърба си, също се обърна към младия си сътрудник: „ Срамота, събрали сме се да вършим положително, а го превърнахме в политически разногласия. Да бъдем градивни, да променим сметката и тя да е към БЧК и по-късно към Червения полумесец, който е настоящ за Турция и за Сирия “, прикани тя.

И се обърна към опозицията от Българска социалистическа партия: „ Ако новите ви сътрудници не знаят по какъв начин да прочетат правилника на Общински съвет, обяснете им къде какво могат да оферират и по какъв начин да се държат в зала. “

В дебата се включи още веднъж и доктор Антонио Душепеев, който с типичната за темперамента си ироничност означи, че Васил Иванов е прочел изявлението си от лист. „ Благодаря за дисциплината, г-жо ръководител, тъй като в случай че в залата имаше деца и тичаха, щяха да пернат листчето, от което четеше сътрудника Иванов и той нямаше да знае какво да каже. “

Като желаете да дарявате, не го правете с парите на данъкоплатците, настоя повторно Васил Иванов.

След това думата взе Веселин Пренеров, който също има един мандат зад тила си в локалния парламент, също така е умел публицист. „ Мислех, че към този момент щяхме да сме излезли от залата и да сме не запомнили. Дебатът трябваше да е от 2-3 минути със примирение и съпричастност и нищо повече. 1999 година бях в Турция по време на огромното земетресение и отразявах събитията, там видях стотици хиляди лица и очи на хора с преобърнат живот. Моля – дайте най-малко един път, през днешния ден и в този момент да излезем като единни жители и хора от това съвещание. Всичко друго е за пред камери и фотографи. Да приключим с тези реплики и изявления, тъй като нещастието ще продължи години “, прикани Веселин Пренеров от ГЕРБ.
 С минута безмълвие в локалния парламент уважиха жертвите на опустошителното бедствие
Иван Иванов от СЕК, който е измежду най-новите лица в локалния парламент, също се обърна към сътрудниците си. „ Да оставим политиката отвън залата на Общински съвет, събрали сме се да помогнем на хората в Турция и солидарно би трябвало да създадем това и към Сирия. Затова да гласуваме помощта и към Турция, и към Сирия. “

Тогава за изненада на всички в залата на трибуната излезе зам.-председателят на локалния парламент Живко Господинов, който е и общински водач на Българска социалистическа партия за Бургас. И внесе конкретизиране: „ Мнението на сътрудника Васил Иванов не е мнение на групата на Българска социалистическа партия, това е персонално мнение. “

Последва опрощение от Красимира Маркович към сътрудниците й от Българска социалистическа партия.

Заместник-кметът Красимир Стойчев обясни още детайлности по дарителската акция, която тече сега в два пункта в Бургас. „ От Турция има указания да се спрат доставките на облекла и храните, а да се вложат сили и средства в обезпечаването на палатки, генератори, отоплителни печки – електрически и газови, завивки, спални чували. Затова събраните облекла в двата пункта ще са за Сирия, откъдето няма указания какво да се изпраща “, обясни Красимир Стойчев. Заместник-кметът на Бургас заяви още, че първият тир с помощи от Бургас е пристигнал в Руен, откъдето ще бъдат разпределени. Красимир Стойчев сподели и известие, с което кметът на Руен Исмаил Осман благодари на Бургас и бургазлии.

В последна сметка съветниците взеха решение, че средствата ще бъдат преведени в сметката, оповестена от БЧК и ще отидат за Турция и Сирия.

С 18 „ срещу “, 2 „ въздържали се “ и 1 „ за “ Общински съвет отхвърли предлагането от Васил Иванов сумата да се понижи на 29 хиляди лева, а към нея да се прибавят неговите 1000 лева Аргументът беше, че дарението си е персонален акт.

Мандатът свърши, сътрудниците не се научиха кое може и кое – не, сподели след гласуването Красимира Маркович,

Последва препоръчаната минута безмълвие, след което от 39 съветници в залата всички дадоха своя избор „ за “ отпущането на 30 хиляди лева в помощ на потърпевшите в Турция и Сирия, средствата са от перото за действия и мероприятия за понижаване на риска при бедствия към Община Бургас за 2023 година
 Красимир Стойчев сподели и известие, с което кметът на Руен Исмаил Осман благодари на Бургас и бургазлии
 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР