Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес сигнал до Агенцията

...
Независимият общински съветник Борис Бонев внесе днес сигнал до Агенцията
Коментари Харесай

Спаси София със сигнал до АДФИ за уличното осветление, искат оставката на Кръстев

Независимият общински консултант Борис Бонев внесе през днешния ден сигнал до Агенцията за държавна финансова ревизия във връзка със скандалната социална поръчка за уличното осветяване. Според данните изнесени от " Спаси София ", договорите подписани от Столичната община, позволяват безусловно източването на милиони поради големи разлики в цените.

“За страдание, не чухме никакви причини от страна на възложителя в лицето на зам.-кмета Кръстев, които да изясняват разликите”, съобщи Бонев.

Според градските деятели, изказванието на ръководещите Общината, че едната компания е завишила цените за поддръжка, а другата за създаване на улично осветяване приказва само, че и двете компании работят на надути и нереални цени. “Тази теза значи, че търгът не е извършен вярно и спечелилите не са определени на база справедливи критерии, щом Общината самата си признава, че има повишени цени. В никакъв случай не може да става въпрос за комерсиална политика на самостоятелните компании, защото Общината заплаща с парите на данъкоплатците и е трябвало да ревизира до каква степен действителни са разноските, оферирани от компаниите.” - безапелационен е самостоятелният общински консултант Борис Бонев.

`

От " Спаси София " още веднъж повдигнаха и въпроса за разликите с пазарните цени, където също се получават десетократни разминавания. “Общината би трябвало да работи с по-ниски цени, тъй като работи на едро. Нещо повече, Закон за обществените поръчки разрешава на Възложителя да направи пазарно изследване с цел да съпостави цените на компаниите, само че явно не го е направил. Няма пояснение за какво Общината се е съгласила на явно непазарни цени, с което се нарушава публичният интерес.” - съобщи адв. Александър Колев.

Юристите от " Спаси София " са разпознали и евентуално съществено нарушаване на тръжната процедура, защото в протоколите на комисията по желание на реализатор е записано, че компания “Лог-Сиберия” не е разкрила ценовата си оферта, само че все пак, офертата е отворена, прегледана и класирана. Това е нарушаване на Закон за обществените поръчки, който планува премахване на участниците, които не са разкрили цените си.
`

“Тъй като към този момент втори ден обществото не получава никакви рационални отговори от ръководещите Столичната община, настояваме за незабавна оставка на зам.-кмета Кристиан Кръстев, който е провел поръчката и е подписал договорите. Той е позволил цени, които са десетки пъти над пазарните. Какво още чака Фандъкова след тези разкрития? Надявам се да осъзнава, че отлагането и замитането на отговорността единствено усилва подозрението, че такива практики се толерират от най-високо равнище!” - безапелационен е Бонев.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР