Независим прокурор с мандат от 7 години ще има право

...
Независим прокурор с мандат от 7 години ще има право
Коментари Харесай

Независим прокурор ще може да разследва дейността на главния прокурор

Независим прокурор с мандат от 7 години ще има право да проверява основния прокурор и няма да му се регистрира. Това са част от измененията, които държавното управление предлага в отговор на рекомендациите на Венецианската комисия. Те са свързани с търсенето на отговорност и отчетност на обвинител номер 1. Премиерът събра министрите на изключително съвещание тази заран, с цел да одобряват предложенията за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт.

Прокурорът, който управлява Инспектората на Върховната касационна прокуратура, при подозрения за осъществено закононарушение, ще проверява основния прокурор и неговите заместници. Това плануват препоръчаните от държавното управление промени в процесуалния закон.

Бойко Борисов, министър-председател: С изменението, което вършим през днешния ден, сътворяваме ново звено - безусловно самостоятелен прокурор, който проверява и не рапортува на основния прокурор до внасянето на обвиняването, споделям това е догадка, при осъществено закононарушение.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Гаранция за неговата самостоятелност в това, че той се избира настрана от прокурорската гилдия на Висш съдебен съвет с квалифицирано болшинство от 2/3 и с мандат 7 години. Освен това във връзка с него, не може основният прокурор да упражнява пълномощия по контрол на правда.
По този метод се извършва още една от рекомендациите на Венецианската комисия, а точно основният прокурор да не може да дава инструкции на прокурор, който го проверява.
Данаил Кирилов, министър на правораздаването: Новото, което е препоръчано и е резултат на съображенията и рекомендациите от Венецианската комисия - предлагаме да отпадне регулацията за реализиране на наказателна отговорност на ръководителите на Върховен касационен съд и Върховен административен съд.
Първоначалното предложение беше тъй наречените " трима огромни ", при данни за осъществено закононарушение, да бъдат разследвани по една процедура, само че Венецианската комисия сподели, че това основава риск за нарушение независимостта на съда. Предложенията не постановат смяна на Конституцията, съгласно държавното управление.

Бойко Борисов, министър-председател: По този метод мисля, че би трябвало към този момент и съдиите и прокурорите да се успокоят. Да си гледат работата и да не се занимават с партийни каузи.
Засилва се и отчетността за активността на основния прокурор. Предложените промени в Закона плануват, с изключение на веднъж в година пред Народното събрание, основният прокурор да бъде викан на всеки три месеца и от парламентарните комисии.

Извънредното съвещание се състоя, откакто нощес Венецианската комисия одобри рекомендации към България:

- " Приветстваме решимостта на българските управляващи да се оправят с казуса (с основния прокурор) и отвореността им към сериозен и приобщаващ разговор с всички сътрудници и заинтригувани страни ".

- " Да се поверяват наказателни преписки (срещу основния прокурор) на някакъв „ самостоятелен прокурор ".

- " Законодателството да задължи основния прокурор да се въздържа от предоставяне на указания в случаи, които го засягат. "

- " Ограничаването на правата на висши съдии от пленарна комисия, където съдиите са малцинство, опонира на европейските стандарти и не се изисква от текста или логиката на българската Конституция ".
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР