“Независим“ прокурор с мандат от 7 години ще има право

...
“Независим“ прокурор с мандат от 7 години ще има право
Коментари Харесай

Управляващите създават независим прокурор, игнорирайки конституцията

“Независим “ прокурор с мандат от 7 години ще има право да проверява основния прокурор и няма да му се регистрира. Това е фокусът на правосъдната промяна, препоръчана от държавното управление, с цел да се изпълнят рекомендациите на Венецианската комисия. Магистратът ще бъде шеф на инспектората във Върховната касационна прокуратура и ще се избира с квалифицирано болшинство от 2/3 от членовете на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет (ВСС).

“Тези промени са напълно в конституционната рамка. Не се визира ексклузивността на функционалностите на прокуратурата “, изясни Данаил Кирилов.

На този стадий наподобява, че държавното управление пренебрегва огромна част от рекомендациите на Венецианската комисия за промени в самия Висш правосъден съвет. Комисията предложи членове на Висш съдебен съвет, които не са свързани с прокуратурата, да могат да оферират започване на следствие или дисциплинарно следствие против основния прокурор. На този декор кабинетът " Борисов " предлага Прокурорската гилдия, която е в сериозна взаимозависимост от волята на основния прокурор, да избира магистрата, който ще проверява основния прокурор.

" Независимият " магистрат няма да разполага с обособен бюджет, което също слага под подозрение неговата бъдеща успеваемост. Пакетът от промени няма да бъде подложен на наложителното по закон публично разискване.

Той е прекомерно противоречив и от конституционна позиция. Член 126 алинея 2 от конституцията постановява, че “главният прокурор реализира контрол за правда и методическо управление върху активността на всички прокурори “.Няма по какъв начин да има изцяло “независим “ прокурор без смяна в главния закон.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР