Незапомнен потоп и ураганен вятър парализираха части от Хърватия и

...
Незапомнен потоп и ураганен вятър парализираха части от Хърватия и
Коментари Харесай

Халата, която помита Балканите, вече е над България!

Незапомнен потоп и ураганен вятър сковаха елементи от Хърватия и Босна и Херцеговина през вчерашния ден. Циклонът още в понеделник доближи Сърбия, а от през днешния ден се чака и в Западна България да има интензивни превалявания с гръмотевици.

В Западна Сърбия се чакат значителни превалявания от дъжд - към 60 л/кв. м, заради което е мобилизиран щабът за изключителни обстановки.

Според синоптиците облачността през днешния ден ще е раздрана, най-вече забележителна . Около и след обяд в доста региони ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. Ще има краткотрайни превалявания от дъжд, тук-там, основно в Западна България, краткотрайно интензивни и с гръмотевици. Ще продължи да духа сдържан, в Източна България краткотрайно мощен вятър от изток-югоизток. Минималните температури ще са от 8° до 13°, а оптималните - сред 18° и 23°, по-ниски по Черноморието 15-18°. Това заяви дежурният синоптик Боряна Маркова от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

По Черноморието ще има раздрана най-вече забележителна облачност. Ще духа сдържан до краткотрайно мощен вятър от изток-югоизток. Максимални температури на въздуха: 15°-18°. Температурата на морската вода е 13-15°. Вълнението на морето ще бъде 2-3 бала. Над планините облачността ще е забележителна. В следобедните часове ще се развива купесто-дъждовна облачност и ще има краткотрайни превалявания от дъжд, тук-там с гръмотевици.

Над 2000 метра дъждът ще е от сняг. Ще духа сдържан до мощен юг-югоизточен вятър. Максимална температура на височина 1200 метра към 11°, на 2000 метра - към 4°. Атмосферното налягане ще продължи постепенно да се намалява и ще бъде по-ниско от междинното за месеца. През идващите дни заран ще има и слънчеви часове, само че над по-голямата част от страната ще доминира облачно време, ще има и валежи.

Около и след обяд над Западна България ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност и основно там, тук-там, преваляванията краткотрайно ще са интензивни и с гръмотевици. Там и вятърът ще отслабне, тук-там и ще стихне, само че по време на развиването на купесто-дъждовната облачност ще се усилва.

В Източна България ще духа сдържан вятър от южна четвърт. Температурите ще бъдат в по-широки граници: в Западна България и по Черноморието ще бъдат 17°-22°, в останалата част от страната - 21°-26°.

И до момента в който западните ни съседи се приготвят да посрещнат стихията, ето какво остави тя след себе си в Западните Балкани.

АЛБАНИЯ
Буря, последвана от мощни ветрове и значителни превалявания, сътвори проблеми в огромна част от Албания, изключително в крайбрежните региони. Заради мощния вятър и високите талази, придвижването на всички кораби и фериботи бе неразрешено със заповед за закотвяне в пристанищата до второ разпореждане.

Бурята основава проблеми и по пътищата в страната, изключително в секторите със мощен надолнище. Заради паднали дървета тук-там има спиране на придвижването.

На влизане във Вльора огромно дърво е паднало върху кола, която е била в придвижване, има единствено материални вреди. Трафикът към крайбрежния град бе спрян за повече от половин час, до момента в който полицията и пожарната отстранят дървото.

Бурята аргументи и спиране на електричеството на доста места. Заради проливните дъждове и топенето на снега в планините се чака очевидно нарастване на равнищата на реките и изкуствените водоеми, изключително в северната част на страната.

БОСНА И ХЕРЦЕГОВИНА
Обилни дъждове заляха и Босна и Херцеговина. Около 200 жилищни здания са наводнени в Приедор.



Дъждът стартира да вали през вчерашния ден следобяд, последван от стихия съпроводена с гръмотевици.

Очаква се на следващия ден изобилните превалявания в страната да се засилят.

ХЪРВАТИЯ
Вчера стихия сковава елементи от Хърватия . Тази заран по улиците на Загреб имаше доста изпочупени клони, разпръснати контейнери за боклук, а някои места и изтръгнати светофари.



Службите за незабавна помощ и пожарникарите са на терен, а от полицията предизвестяват жителите да не излизат на открито, в случай че нямат незабавна работа.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Какво ще е времето по дни и часове може да видите в рубриката на БЛИЦ, в която ви осведомяваме в действително време какви са климатичните условия в страната
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР