Незаконосъобразно е било разследването на бившия премиер Бойко Борисов и

...
Незаконосъобразно е било разследването на бившия премиер Бойко Борисов и
Коментари Харесай

Менков: Незаконосъобразно е полицаи, а не следователи да разследват премиер

Незаконосъобразно е било следствието на някогашния министър председател Бойко Борисов и на ексминистъра Владислав Горанов да се прави от служители на реда, а не от следователи, както изисква нормативната уредба. Това съобщи пред медиите юристът на тримата от ГЕРБ, които бяха арестувани предходната седмица за 24 часа в ГДНП. Защитникът им добави още, че не са били налице и изискванията по необходимост за претърсванията в домовете им и за арестите им.
Още по темата
И разяснява решението на съда, който отхвърли да се произнесе по претърсванията и изземванията в домовете им. " Произнасянето на съда е единствено във връзка с трите претърсвания. Още през цялото време тезата ни е, че липсват изискванията на необходимост, защото инспекцията е почнала още на 10 декември предходната година ", сподели юристът и напомни, че тогава и тримата - Борисов, Арнаудова и Горанов, са се явили на разпит.

По думите му в сигнала на " Боец " се съдържат единствено извадки от обществените мрежи и от медиите по изявленията на предприемача Васил Божков. Проверката не е изпратена в прокуратурата, както е следвало да се направи, а единствено до вътрешния министър, който пък го е изпратил на ГДНП.

На 17 март след разпит на премиера Кирил Петков материалите по инспекцията стават внезапно досъдебно произвеждане. Това деяние е било незаконосъбрзано, защото проверяващите са знаели, че те не са следователи, а проверяващи служители на реда ", цитира закона Менко Менков. Само следователи, по закон, имат право да правят такова следствие на членове на Министерски съвет, каквито към оня миг са били Борисов и Горанов, сподели той. Претърсванията са осъществени при условия на необходимост, което се ползва, с цел да се предотврати укриването на доказателства или да се задържат лица, направили закононарушения директно преди този момент, изясни юристът, като даде за образец арест на наркобанда.

" Липсват две съществени предпоставки, без които съдът не може да утвърди такива протоколи. Първо липсва необходимост и в преписката няма данни, че има налице предпоставки за необходимост. Второ става въпрос за събития в минал интервал - от 2014 до 2019 година. Освен това липсва подготвеност. По това следствие не може проверяващите служители на реда да правят обиски, изземвания и разпити на очевидци ", безапелационен беше Менко Менков.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР