Незаконно сметище на площ от 20 декара е напът да ...

Незаконно сметище на площ от 20 декара е напът да

Незаконно сметище застрашава с екокатастрофа села в община Раковски

Незаконно бунище на повърхност от 20 декара е напът да провокира екокатастрофа в няколко села по поречието на Стряма. Нерегламентираното хранилище, на което даже се изхвърлят умрели животни, се открива в индустриалната зона на община Раковски, заяви Нова телевизия.

След сигнал до Регионалната екоинспекция следва незабавна инспекция.

Преди това на гледката се натъкнали чиновници от близка компания и непринудено решили да почистят региона. Сред изхвърлените боклуци разкрили токсични и опасни.

„ Натъкнахме се на спринцовки. Това е тип рискован боклук и той би трябвало да бъде погубен по специфичен начин”, сподели Цветан Геров.

Освен строителни компании там отпадъците си изхвърлят и жителите от близкото село Стряма.

Работещите в индустриалната зона упрекват в незаконно безучастие общинските управляващи и екоинспекцията.

От община Раковски споделят, че са засилили контрола и към този момент има десетки санкционирани.

„ От началото на година до днешния ден сме съставили 15 акта на физически и юридически лица, като актовете към физическите лица са на цена сред 500 и 2000 лева, а на юридическите са сред 2000 и 5000 лева.”, изясни Венцислав Чавдаров, зам.-кмет на община Раковски.

След инспекцията си екоинспекцията е дала наставление на община Раковски. Ако общината не го извърши, санкцията е 10 000 лв.. А чиновниците от близката компания са решени да продължат с доброволната си акция по почистването, стига някой зад тила им още веднъж да не изхвърля отпадъците на същото място.

Източник: investor.bg