Незаконно сметище край Берковица не е причината за наводненията в

...
Незаконно сметище край Берковица не е причината за наводненията в
Коментари Харесай

Незаконно сметище край Берковица не е причината за наводненията в града

Незаконно бунище край Берковица не е повода за наводненията в града. Това съобщи от парламентарната естрада министърът на околната среда и водите Юлиян Попов в отговор на въпрос на народния представител Петър Петров по отношение на съществуването на нергламентирано бунище, което може да е довело до наводнението в Берковица по време на парламентарен надзор, съобщи кореспондент на " Фокус “.

" След прокурорско предписание, с което е предоставена инспекция за изясняване на събитията, свързани с бедственото състояние в община Берковица в резултат на изобилните превалявания, е осъществена инспекция на място на 07.06.2023 година взаимно с представители на облстна администрация – Монтана, РЗИ – Монтана, районно управление (на МВР) Берковица е тестван сектора на река Раковица “, съобщи министърът.

Министър Попов разгласи, че е имало следи от влачени боклуци в резултат на придошлите води.

" Високото на равнище на водата е минало през високото тяло на депото, в резултат на което боклуци са попаднали във водите на реката и около брега. Проверен е и прилежащ парцел директно до коритото на река Раковица, преди тялото на депото с прекратена употреба, при което е открито, че в коритото и по брега на реката няма боклуци. Проверен е и теренът, разположен тъкмо против тялото на депото, с прекратена употреба, от другата страна на реката ", сподели още той.  

" По терена има следи от прекосяване на огромно количество вода, следи от влачене на боклуци, в това число от влачене на бали със сено. В коритото на реката и по дърветата има голям брой боклуци ", добави той.

Кметът на Берковица е получил наставление за разчистване на нечистите терени със период до 14.08.2023 година. Той би трябвало да показа информация за подхванатите дейности за проходимостта на река Раковица в интервала от 2019 година до в този момент, както и за компостиращата апаратура на общината.

По време на почистването обаче е подаден сигнал за изхвърляне на боклуци на входа на село Мездрея. При инспекция е открито замърсяване на околните парцели. Съставени са актове на кмета на община Берковица по отношение на установените нарушавания.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР