Незаконно построен кучкарник с над 150 кучета тормози жителите на

...
Незаконно построен кучкарник с над 150 кучета тормози жителите на
Коментари Харесай

Незаконен кучкарник с над 150 животни тормози жителите на село Еремия

Незаконно издигнат кучкарник с над 150 кучета тормози жителите на село Еремия, община Невестино, и ловците от локалната дружинка. По неофициална информация кучкарникът се стопанисва от две неправителствени организации. Подадена е тъжба с към 300 подписа до Районна прокуратура- Кюстендил, ОДБХ, Община Невестино, Национална агенция за приходите и РДГ-Кюстендил.
Кучетата са без контрол, като подкопават оградата и по- огромната част от тях са на независимост. На външен тип, животните наподобяват, като лишени от грижи. Някои от кучетата са нападателни и атакуват хора и домашни животни. В момента те са затворени в кучкарник с повърхност към 2 дка., като при тях няма човек, който да се грижи и пази, както е условието по закон. Предполага се, че този противозаконен кучкарник се стопанисва от фондация „ Защита на животинки в беда” и Дружество за отбрана на животни-Кюстендил.
„ Колеги от откриват при инспекция, че обектът не е регистриран по Закона за Ветеринарно- здравната активност, не е ограден с подобаваща ограда, която да предотвратява излизането на кучета или влизането на външни лица в този обект, като в тази ситуация е по- значимо излизането на кучета, които да заплашват живота на хората. Установено е също, че няма денонощна защита на обекта “, съобщи Велка Войнова- шеф на ОДБХ. Към този момента от издадените наставления, само е изпълнено укрепването на оградата. Това обаче не стопира да тормози хората от селото.
„ Направени са инспекции от ОДБХ- Кюстендил и община Невестино. Даден е период до края на месец март, обектът да бъде записано. Ако не бъде подхванати нужните дейности по закон, оборудването ще бъде отстранено. Дворът е заварден, само че кучетата подкопават мрежата и излизат на открито. Гледам, че не се взимат мерки”, съобщи екологът на община Невестино Марияна Минчева.
„ Има кучета, навънка вървят. Не смеем да минаваме. Имаме водоизточници за питейната вода. Страх ни е да не ни се замърси, тъй като слиза водата надолу от снеготопене, от дъждовете и ще влезе в бунарите.И обувките носят от вратите на хората нощно време “, изясни, Елена Христова от Еремия.
Местните поданици споделят, че виждат два пъти, три пъти месечно, хора да идват и да хранят кучетата.
„ Аз имах случай, когато минавах с колата около кучкарника, по две- три кучета излизат пред колата, зад колата и ръфат по лайсните. Страх ни е. Има и самотни дами, които минават около кучкарника. На паша животно не може да се изкара, тъй като има непрекъснато кучета, които са си отвън оградата”, изясни Григор Ковачки от село Еремия.
Проблем за част от жителите на селото е, че водоизточниците, които зареждат бунарите им идват от региона на кучкарника и те се притесняват от замърсяване.
„ Заради тези кучета, дивечът към този момент не се задържа в ловния регион. Нямаме нищо срещу животинките, само че не е тук мястото и метода за развъждане на кучета. От както подадохме жалбата, оградата на кучкарника е пооправена, само че тези кучета не могат да останат тук”, съобщи ловецът Пламен Николов.
След като бъде направена повторна инспекция ще бъде решена ориста на противозаконния кучкарник. Опитахме се да се свържем със притежателите на кучкарника, то на този стадий без триумф.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР