Незаконният добив на дърва в България е между 10 и

...
Незаконният добив на дърва в България е между 10 и
Коментари Харесай

Незаконната сеч в България е между 10 и 25%

Незаконният рандеман на дърва в България е сред 10 и 25%, сочат данни на интернационалната природозащитна организация WWF. Ако това е правилно, незаконният дърводобив образува горист бизнес за близо 100 благ. лева

Незаконните сечи са в вреда на държавния бюджет, само че също така те оставят цели райони лишени от гора и от питейна вода, до момента в който привилегировани компании натрупат големи облаги, настояват WWF.

Доброто съдействие сред цивилен организации и държавни институции може да помогне на България да спре противозаконните сечи до 2020 година, показва Александър Дунчев от WWF.

Инструментите, основани от WWF, в композиция с информацията, предоставена от институциите, разрешава на всеки очевидец на сеч да реши дали да изиска инспекция за закононарушение на телефон 112.

WWF предлага съответни стъпки за жители и институции, които да прекратят огромните загуби за България от унищожаването на скъпи гори.

Еднна от стъпките е да се потърси табела, обозначаваща сечище. Тя осведоми за територията, собствеността, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя.

Друго деяние, в интерес на противодействието на противозаконния дърводобив е сравнението на интензивността на сечта. Съотношението на маркираните за сеч дървета по отношение на общия брой дървета в гората е значим знак за противозаконна сеч.

Ако на единица повърхност (например 1000 м2) са отсечени всеки 5 от 10 дървета, може да се допусна, че има нарушаване.

Друг метод, по който може да се разбере законна ли е една сеч е с инспекция на контролната горска марка. Марката се слага на две места с забележим знак, обагрен друго от червен и зелен цвят. Знакът е на височина 130 см на ствола на дървото и в основата на дърветаю, с цел да остане забележима след изсичането му. Марката, която е в основата на дървото, е шестоъгълен щемпел, показващ номера на контролната горска марка. Дънера на към този момент открита от горските чиновници противозаконна сеч се маркира с червен знак и не е нужно сигнализиране, изясняват от екоорганизацията.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР