Незаконни прояви като т.нар. Луковмарш“ не трябва да се допускат.

...
Незаконни прояви като т.нар. Луковмарш“ не трябва да се допускат.
Коментари Харесай

Главният прокурор: Незаконни прояви като „Луковмарш“ не трябва да се допускат

„ Незаконни прояви като така наречен „ Луковмарш “ не би трябвало да се позволяват. Неправителственият бранш и институциите можем да реализираме доста. Сигурен съм, че и този път ще работим дружно. “ Това съобщи основният прокурор Иван Гешев при подписването на декларация „ Срещу омразата, която ни разделя “, ориентирана против провеждането на „ Луковмарш “ в столицата.

Приемането на декларацията е по самодейност на  Организацията на евреите в България “Шалом ”, Федерацията на ционистите в България, Организацията “Приятели на Израел в България - Негев ”, Централния израилтянски нравствен съвет, Американския еврейски комитет. Документът бе подписан от общо 17 организации.

На събитието участваха още кметът на София Йорданка Фандъкова, представители на изпълнителната власт, дипломати от страни членки на Европейския съюз, Държавата Израел, Съединени американски щати, Англия и други От страна на прокуратурата взе участие и Десислава Пиронева, заместител основен прокурор и началник на Върховна административна прокуратура.  

В своето изявление основният прокурор Иван Гешев заявява, че прокуратура ще постави всички старания, взаимно с останалите институции, да не допусне провеждането на така наречен „ Луковмарш “ тази година. „ Не би трябвало да разрешаваме омразата като гангрена да се разгръща в нашето общество. Омразата има разнообразни измерения и може да докара до неща, които сме считали за невъзможни “, предизвести Иван Гешев. Той изрази страдание, че откакто две поредни години – 2020 и 2021 година, управляващите не са позволили провеждането на „ Луковмарш “, през 2022 година „ този марш се състоя, което е едно позорно оттегляне от едни реализирани положителни резултати “. В тази връзка основният прокурор заяви, че при започване на идната седмица ще се организира среща на управлението на прокуратурата, Столична община, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и други държавни институции, на която ще се набележат съответните дейности за недопускане провеждането на противозаконната демонстрация.   

Иван Гешев изрази страдание, че на събитието не участват водещи политици, защото в последните години обществото ни е очевидец на все по-засилващи се прояви на ненавист и разделяне. Главният прокурор акцентира, че недопускането на „ Луковмарш “ тази година има своето изключително значение на фона на това, че се отбелязва 80-та годишнина от спасяването на българските евреи.

„ Сигурен съм, че институциите и този път ще работим дружно, за разлика от предходната година, ще ги поканя в понеделник да се забележим и всяка една от тях да си свърши работата, с цел да не позволяваме противозаконни и срамни прояви. Срамни за нас като българи и за България най-много “, сподели основният прокурор.

В декларацията против провеждането на „ Луковмарш “ – „ Срещу омразата, която ни разделя ”, копие от която получи и основният прокурор Иван Гешев, откакто я подписа, се показва: „ Ние имаме вяра, че българското общество и столицата на България, са горди с многообразието и разликите в тях. Обща цел би трябвало да бъде взаимната работа в името на бъдещето и развиването, а не възраждането на разделения и ненавист от предишното. Ние се надяваме, че все по-често улиците на София и всеки български град ще бъдат място за празнуване на всички неща, които ни сплотяват и ни вършат по-силни и по-мъдри “.

 



 
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР