Незаконен небостъргач е на път да изникне на бул. Черни

...
Незаконен небостъргач е на път да изникне на бул. Черни
Коментари Харесай

Нов скандал! Незаконен небостъргач ще изникне на бул. Черни връх


Незаконен небостъргач е на път да изникне на бул. Черни връх в кв. Лозенец. Затова сигнализират до „ Скандал “ 16 съседи на имота, който се намира в местността „ Кръстова вада “. Инициативен комитет Лозенец също мълчи по въпроса, тъй като се оказа, че е политически привързан с Мая Манолова. Жителите са подали тъжба до кмета на София, началника на ДНСК, Омбудсмана и до Софийска Градска Прокуратура. „ В нарушаване на общия организационен проект на София и възползвайки се от променения към този момент чл.27, ал.3 от Закон за устройство на територията, с редица нарушавания основният проектант на Столична община арх. Здравко Здравков утвърждава построяването на нов небостъргач на бул.Черни връх с височина 54.5 метра и фронт 70 метра в посока Север-Юг/с което закрива гледката към Витоша/ и 50 метра фронт с посока Изток-Запад. Процедурата е утвърдена и стартирана с заповед на кмета Йорданка Фандъкова и заповед на Главния проектант Здравков-РА 50-625/20.10.2016 и е стартирана от притежатели на имоти и компания „ Софпроп “ ЕООД, в която категорично е разказано, че параметрите на застрояване са компактност 60%, КИНТ 3.5, за парцелите попадащи в зона СМФ и КИНТ 1.3, компактност 40%, кота корниз 10 метра, за тази част от парцелите попадащи в зона Жм. Забележете: НЕ Е ОПИСАНО, ЧЕ ЩЕ съдебна експертиза ПОЛЗВА ИЗКЛЮЧЕНИЕТО по чл.27, ал.3 от Закон за устройство на територията!!!

В следствие през 2017 година се появява нов вложител „ Черни връх инвест “ ООД, който изкупува половината от парцелите и ги сплотява в един общ имот от 6232 кв. с идентификатор по КК 68134.904.3280, представляващ УПИ I-861,862,863,864,914,916,1287,1589,2564,2565,2566, КВ.105, м. Кръстова вада и още 2 УПИ-та, като в заповедта е разказано към този момент че ще се употребява изключението на чл.27, ал.3 от Закон за устройство на територията, защото застрояването е в 3 прилежащи имота, като основният от тях е ъглов. При това Главния проектант на София Здравков е направил значително нарушаване, като е преместил зоната сред устройствени зони СМФ и ЖМ с 13 метра на Изток, за фронта на небостъргача да бъде продължен с 13 метра, което е значително нарушаване на Общия организационен проект на София, като е употребявал несъществуващия в Закон за устройство на територията термин „ прецезиране на границата на прехода сред зоните “. Освен това е нарушен чл.31, ал.1 защото дистанцията от сградата-небостъргач до линията на застрояване на прилежащия ПИ 68134.904.1210 ситуиран от север би трябвало да бъде най-малко 50 метра или повече, а тя е 38 метра, което е добре видно от визата за планиране.

Там е видно и разминаването на границите сред зоните СМФ и Жм, която е означена с линия с точки по нея и която е преднамерено прекратена върху бъдещия бул. Д-р Борис Вълчев, с цел да не прави усещане, особенно на хора които на се експерти. Изменението на проекта за регулация и застрояване е утвърдено със Заповед РА50-165/23.02.2018 година на Главния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура, нарушаванията са видни и от плана-скица към стимулираното предложение за смяна. Разбира се има още и други нарушавания, като да вземем за пример това, че макар писмо до притежателите на имота, че би трябвало да преставят мнение от РИОСВ-София, дали е належащо осъществяване на ЕКОЛОГИЧНА ОЦЕНКА на плана, на няма да разказвам всички, с цел да не попречим на делото, което е заведено от един от мен против заповедите на одобрение на проекта ИПРЗ, Работния успройствен проект и Визата за планиране с номер _АДМ.ДЕЛО № 5361/2019 Г. НА АССГ – 59 СЪСТАВ_ “, написа в жалбата на съседите на бъдещия небостъргач.

Те упорстват да бъдат анулирани Заповед №РА-50/165/23.02.2018 година на Главния проектант на Столична Община, както и Заповед №РА-50-455/21.06.2018 година на същия, според Чл.129, ал.2 от Закон за устройство на територията, като издадени при редица нарушавания на закона:

1.В Заповед №РА50-625/20.10.2016 година за допускане да се създаде план за ИПРЗ, на процесните парцели в т.2.1 категорично е посочено, че индикаторите са КИНТ 3.5, компактност 60% за тази част от парцелите, попадащи в зона СМФ и КИНТ 1.3, компактност 40% за частта попадаща в зона ЖМ. В нарушаване на тази заповед, издадена от самия него, Главния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура издава Заповед №РА-50/165/23.02.2018 година, в която към този момент е показал, че ще употребява изключението на Чл.27, ал.3 от ЗУТ(вече изм.- Дъждовни води, бр. 25 от 2019 г), с който индикаторите КИНТ и компактност на застрояване няма да се лимитират, което се явява жестоко тъпчене на Закона за устройство на територията!

2.Превишавайки пълномощията си Главния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура в графичната част към Заповед №РА-50/165/23.02.2018 година си е разрешил да промени Общия организационен проект на Следствен отдел към окръжна прокуратура, като е преместил границата сред устройствените зони СМФ и ЖМ с 13 метра, което е жестоко тъпчене на Закона за Общ устройствен план и Закон за устройство на територията, употребявайки несъщуствуващия термин в гореописаните закони „ Прецезиране на границата “, с което е удължил високата част на утвърдената постройка.

3.В Заповед №РА-50/165/23.02.2018 година категорично е записано на стр.6, че „ Въз основа на утвърждения проект за застрояване не може да се издава виза за планиране, да се утвърждава капиталов план и да се издава позволение за градеж с допускане на понижени дистанции към вътрешно регулационни граници, прилежащи парцели и/или здания, в това число през дъно и през улица “. Отново в нарушаване на личната си заповед Главния проектант на Следствен отдел към окръжна прокуратура издава Заповед №РА-50-455/21.06.2018 година, с която утвърждава РУП с понижено разстояние през улица, към парцел с идентификатор 68134.904.1210 по КККР, който съставлява някогашен ПИ 1210, кв.97, м. “Кръстова вада “, като вместо плануваното разстояние по Чл.32, ал.1 от 50 метра, каквато е височината на постройка по утвърждения от него ИПРЗ е позволил понижено разстояние от 38 метра. Също по този начин Главния арх. На Следствен отдел към окръжна прокуратура на 21.12.2018 година е издал и ВИЗА за планиране, още веднъж в нарушаване на това разстояние, което също е жестоко тъпчене на закона!

4. Съгласно чл.45, ал.2 от НАРЕДБА № 8 от 14 юни 2001 година за размера и наличието на устройствените проекти, (Нова - Дъждовни води, бр. 22 от 2014 година, в действие от 11.03.2014 г.) Екологичната оценка е част от Подробен устройствен план. Обхватът и наличието на екологичната оценка се дефинират по реда и при изискванията на Закон за опазване на околната среда и Закон за биологичното разнообразие. В нарушаване на тази наредба Главния арх. На Следствен отдел към окръжна прокуратура и одобрил Подробен устройствен план с посочената нагоре заповед, игнорирайки даже личното си наставление до притежателите на парцелите, че е належащо да показват мнение от Регионална инспекция за опазване на околната среда София по този въпрос, което също е жестоко тъпчене на нормативната уредба!

5. Съгласно Чл.108, ал.2 от Закон за устройство на територията и Чл.48, ал.2, т.3 от НАРЕДБА № 8 от 14 юни 2001 година за размера и наличието на устройствените проекти, проектите за отвесно обмисляне са неразделна часто от Подробните устройствени проекти. Грубо погазвайки тези законови разпореждания, Главния арх. На Следствен отдел към окръжна прокуратура е одобрил с горепосочените заповеди Подробен устройствен план, без съществуването на такива, което също е жестоко престъпление!

Освен гореописаните нарушавания, считаме че по този начин утвърждения план за небостъргач-китайска стена с фронт 70 метра посока ЮГ-Север и фронт 50 метра в посока Изток-Запад и височина 54.5 метра, ще стопира въздушните течения от Витоша към София, ще закрива гледката от Центъра на града към планината и ще скапва визията на кв. „ Кръстова вада “, община „ Лозенец “, защото такива високи постройка там не съществуват. Освен това тези дейности на Гл. Арх. Не дават отговор на декларираните от него планове да показа „ Новата визия на София “, защото скапват архитектурния образ. Освен всичко това, утвърждения план ще сътвори обилни усложнения на трафика от Околовръстен път към Центъра по бул.Черни връх, защото е планувано над 30 хиляди Кв.м. РЗП жилища в плана!, пишат жителите.

Според тях архитектурната визия на квартала, който въпреки всичко е част от община Лозенец, ще бъде унищожена, ще се закрие гледката към Витоша и заради формата на комплекса, ще се стопират отчасти въздушните течения от планината. Интересен миг ще е дали някои политици/или техни роднини/ не са се сдобили с жилища по занижени цени от бъдещия небостъргач или със свързани компании на „ Черни връх инвест “ ООД.

Собственици на компанията са „ КАВИБО ООД, „ ГЛОБЪЛ ШЕЪРХОЛДЪРС ЕООД “ и „ ДОМЕКС ИНВЕСТ “, демонстрира информация в комерсиалния указател. Управители са Ивайло Петков, Стоян Стоянов и Борислав Точевски. Те попадат в редица компании и дружно със съдружници имат апартаментни комплекси в Слънчев бряг и в „ мъртвия град “ край Разлог – „ White fir “.

Екип на Скандал
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР