Незабавно налагане на ембарго върху руския петрол, ще оскъпи горивата,

...
Незабавно налагане на ембарго върху руския петрол, ще оскъпи горивата,
Коментари Харесай

Експерт: Не се очаква ново шоково поскъпване на горивата

Незабавно налагане на ембарго върху съветския нефт, ще оскъпи горивата, добави Светослав Бенчев

Ново шоково повишаване на горивата не се чака. Това сподели в ефира на „ Твоят ден” по Светослав Бенчев от Българската петролна и газова асоциация.

„ Прогнозите от 4-5 лв. за литър ми се костват невъзможни. През последните месеци има повишаване с към 20%. Но това се дължи на повишаването на суровия нефт, обикновено е стойностите да тръгнат нагоре и България не прави изключение от целия останал свят. Цените на суровия нефт задържат стойностите си. Това се дължи на ковид в Китай. Няма други фактори за повишаване на горивата. Надявам се да има леко намаляване даже. Друг водещ фактор в обстановката в Украйна. Ако има краткотрайно даже помирение там, цените ще тръгнат надолу”, посочи той.

Експертът изясни, че налагане на ембарго върху съветския нефт незабавно, ще оскъпи горивата. По думите му без съветския газ и нефт на Европейски Съюз ще му бъде извънредно мъчно.

„ Европейски Съюз е по път за отбягване на съветските артикули, само че това не може да се случи незабавно. Трудно се намират други източници и в случай че незабавно се вкара ембарго, това доста ще оскъпи горивата. В дълготраен проект е допустимо да се случи, само че не и веднага”, изясни той.

По-ниските цени на горивата в Турция не са изненада, като те се дължат на това, че страната е отвън Европейски Съюз и сама дефинира акцизите си, посочи Бенчев.

„ Освен това турската лира много падна. В Гърция пък индустриалните цени са по-високи даже, това демонстрира, че ние сме страната с най-ниски цени в региона и в целия Европейски Съюз. Изключение прави Унгария, която има въведен таван на цените на горивата”, сподели още Светослав Бенчев.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР