Незабавно демонтиране на Паметника на Съветската армия (ПСА) от центъра

...
Незабавно демонтиране на Паметника на Съветската армия (ПСА) от центъра
Коментари Харесай

Войната за соцпаметниците в България

Незабавно разглобяване на Паметника на Съветската войска (ПСА) от центъра на София, неотложно премахване на монумента с бронзовите бойци в столичния квартал " Лозенец ", червени ръце на статуите в така наречен бургаски Альоша, украинският байрак в основите на пловдивския Альоша и искане и за преместването и на тази скулптура. Войната за соцпаметниците у нас още веднъж се развихри като разследване от съветската инвазия в Украйна.

Само за два дни заваляха редица претенции за унищожаване на монументите от времето на Съюз на съветските социалистически републики, някои от които датират от десетилетия, а жители показаха правото си на политически митинг и показаха свободата си на изложение посредством акции против въпросните паметници. Някои спорят дали в този момент е най-удачният миг да се нервира " другарят " Владимир Путин, само че акциите са в ход.

Всичко стартира с обявлението на кмета на регион " Средец " Трайчо Трайков, че започва процедурата по демонтирането на ПСА, прочут като Монумент на окупационната Червена войска (МОЧА) от " Княжеската градина ", в осъществяване на решение на Столичния общински съвет (СОС) от далечната 1993 година. Мотивиран отчет за преместването му в музея на социализма внесоха в СОС общинските съветници от " Демократична България " още през 2020 година, като той оставаше все по този начин неразгледан.

И заваляха реакции.

" Мястото на тези монументи е в музея на социализма. Това ще бъде и значим знак към руснаците, към съветския народ. Да разбере, че е пресякъл червени линии, които не би трябвало да пресича ", съобщи през днешния ден в изявление за Дарик радио някогашният министър председател Иван Костов.

Бившият ръководител на общинските съветници на Демократична България Методи Лалов пък разгласи, че внася сигнал до Софийска районна прокуратура за нарушаване и несъблюдение на служебни отговорности - поради голословното неразглеждане на отчета - обратно на написаното в Правилника за организацията и активността на СОС.

" От това действие освен могат, само че действително са настъпили немаловажни нездравословни последствия от политически, репутационен и избирателен темперамент ", показва някогашният ръководител на Софийския областен съд, през днешния ден юрист, визирайки предизборните обещания на дясната коалиция за унищожаване на ПСА.

Лалов упорства в качеството на очевидци да бъдат разпитани някогашния ръководител на СОС Елен Герджиков, актуалният ръководител на СОС Георги Георгиев, председателката на Комисията по обучение, просвета, просвета и културно разнообразие Малина Едрева-Одуен, някогашната председателка на Комисията по устройство на територията, архитектура и жилищна политика Силвия Христова и него самия.

" Приветсваме и поддържаме самодейността на Трайчо Трайков - кмет на регион " Средец " в столицата да извърши решението на Столична община отпреди 30 години за пренасяне на паметника на руските окупатори, по-известен като МОЧА ", написаха и от известната група People of Sofia.

От съветското посолство или русофилските организации към момента не са реагирали обществено. Но пък това направи Българският антифашистки съюз, който излезе с декларация, адресирана до Министерския съвет, президента и СОС.

" Талибаните по целия свят са идентични! Не обичат монументи и свидетелства за това какво е ставало в предишното и изключително за неща, които не схващат ", стартира декларацията, в която се приказва дори за статуите на Буда.

А на личността на Трайчо Трайков е отдадено следното:

" Г-н Тр. Трайков, не е построил детска градина, парк, монумент или жилище за обществено слаби, само че с лекост харчи нашите пари да отстранява монументи. Трайков на драго сърце отстрани плочата на убития от царската фашистка полиция пред Софийския университет студент, отбелязващ освобождението на България на 3 март, само че няма пари и запас да оправи кочината в градината под прозорците на кметския му кабинет ".

А в това време от началото на военната инвазия на Путин в Украйна ПСА се пази с полицейски патрулки, което иронизира карикатуристът Валдес Радев:



Новината, че кметът на " Средец " стартира процедура по демонтирането на МОЧА възобнови и едно друго искане на жители на столицата - за демонтирането на руския монумент и на бул. " Черни връх ". Адресат е кметът на регион " Лозенец " Константин Павлов, който, още преди две години стартира полемика точно за този паметник, като влезе и в несъгласие с съветското посолство. Тогава Павлов разгласи, че дебатът би трябвало да се води умерено, както и че стартира да събира информация за " бронзовите бойци ", защото тук-там в архивите монументът бил костница, на други монумент на починалите от рани бойци и командири от руската войска.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/лозенец руски монумент.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 700 " height= " 468 " />

Днес пък имаше акция и в подножието на Альошата в Пловдив.

Тя бе осъществена от общински съветници от Демократична България, които оповестиха, че ще слагат пред общинския съвет на разискване премахването и на този паметник.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/пловдив альоша украйна.png " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 450 " />

" Да живее самостоятелна и свободна Украйна! Не на войната, Путин би трябвало да бъде спрян! ", оповестиха основателите.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/альоша пловдив украйна.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 1065 " />

Паметникът на Съветската войска в Бургас пък, прочут също като Альоша, осъмна през вчерашния ден с надписи " Путин е палач ". С червен спрей бяха изписани Катин, Гладомор, Гулаг, Белене - знакови имена, свързани с проливане на почтена кръв.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/burgas-protest-pametnik-bta.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 388 " />

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/burgas-protest-pametnik1-bta.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 1060 " />

Ръцете и през днешния ден, когато украински жители се събраха на митинг, не бяха почистени.

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/бургас альоша украйна.jpg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 400 " />

А ето и още една градска картина от центъра на София:

https://www.clubz.bg/uploads/2022/02/софия графит украйна русия бта.jpeg " border= " 0 " alt= " " width= " 600 " height= " 400 " />
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР