Нейната история е уникална. Тя идва в Съединените щати едва

...
Нейната история е уникална. Тя идва в Съединените щати едва
Коментари Харесай

Деси от Каспичан може да стане първата българка сенатор в САЩ: Проблем номер 1 на хората тук са сметките са ток

Нейната история е неповторима. Тя идва в Съединените щати едвам на 8 години от сиропиталище в Каспичан. Днес Деси Андерсън е републиканският претендент за щатския сенат от 46-ти регион в централен Илинойс, написа bg-voice.com. 

35-годишната Деси отраства в щата Орегон, където е отлична ученичка, а по-късно приключва Университета в Индиана. Следва стаж в Американския конгрес, където работи за представители от щата Илинойс.

" Честно казано, годините ми в сиропиталището не бяха лесни. Помня, че когато бях на 5 не ми даваха да отивам на учебно заведение, тъй като бях ромка, " сподели Андерсън в извънредно изявление за BG VOICE.

" Така, че като пристигнах в Щатите, в случай че желаете вярвайте, обичаното ми нещо беше да отивам на учебно заведение “.

В ранната си кариера работи за няколко неправителствени организации към Организация на обединените нации с задачи в Судан, Уганда и Гватемала. Това е и времето, в което посещава България за първи път, с цел да се срещне с тогавашния заместител министър-председател.

" Чудесно е, че българи, които живеят тук, в Пеория, се свързаха с мен, откакто са видели кандидатурата ми “, споделя Деси Андерсън, която не знаеше, че Чикаго има най-голямата българска диаспора.

" Вярвам, че към момента съм част от българската просвета и еднаквост, изключително що се отнася до хубавичко работа “, споделя претендентът за щатския сенат, която е й притежател на дребен бизнес.

Андерсън и брачният партньор й имат парцел за селски туризъм в централната част на щата. " Единствената причина да се кандидатирам беше, че ми писна от политиката на демократите по отношение на дребния и междинен бизнес “, споделя Деси Андерсън. – Ако имахме по-умерена политика в Сприйнгфийлд (столицата на Илинойс, бел. ред.) нямаше да се кандидатирам “.



Деси Андерсън споделя, че високите налози в щата са главната причина да обмисли кандидатурата за щатски сенатор. Според нея с малцинството си в локалния конгрес републиканците не са могли да работят за ползите на дребните и междинни бизнеси, което е принудило доста от притежателите им да изоставен щата. Тя обаче няма съответна стратегия на уеб страницата си за промени в данъчната система, които да оказват помощ на дребните бизнеси в щата. Традиционно данъчните промени на републиканците са в интерес на ултра богатите и огромните корпорации и генерират бюджетни дефицити.

" Винаги съм била републиканка. Вярвам, че Републиканската партия споделя идеалите на дребния бизнесмен. Ние сме про-капиталисти и няма нищо неприятно в това. Както знаете, България има дълга история, обвързвана с комунизма, и хората емигрират тук, с цел да имат по-добър живот. Те влагат парите си, изкарани с доста труд “, споделя Деси Андерсън.



Според американката с български корени тези избори ще са късмет за републиканците да усилят местата си в законодателната власт на щатско равнище. " Мисля, че това, което ще направи тези избори доста забавни, е, че ще забележим доста от гласоподавателите, които споделят: " Знаете ли, не сте толкоз крайни колкото изглеждате “. Да, има чувство, че доста от гласоподавателите са извънредно разграничени в позицията си, само че в случай че обиколите в кварталите, ще видите, че те са по-скоро идентични във вижданията си. Това е и повода за триумфа на умерените републикански претенденти “, споделя Андерсън.

Въпреки че се дефинира като сдържан претендент на Републиканците, Деси Андерсън е консервативна за абортите – една от най-горещите и противоречиви тематики от този избирателен цикъл. По думите й правото на аборт би трябвало да бъде оставено в ръцете на самостоятелните щати. " Не знам кои са биологичните ми родители, само че майка ми е решила да ми даде живот, макар че не е имала опция да ме отгледа “, споделя Деси Андерсън

" Не считам, че данъкоплатците би трябвало да заплащат за абортите. Има особени условия, когато здравето на дамата е застрашено или при положение на обезчестяване и блудничество, в които тя би трябвало да има късмет да разиска това с доктора си. Но не считам, че данъкоплатците би трябвало да бъдат обременявани с този разход “.

Въпреки това Андерсън регистрира, че поради болшинството на демократите тук Илинойс ще остане щат, в който доста дами идват, с цел да създадат аборт в една от многото безвъзмездни клиники.

" Ще се учудите, само че факт е, че когато блъскам от врата на врата, хората не ме питат за правото на аборт. Проблем номер 1 за тях е по какъв начин ще си платят сметката за тока тази зима “, споделя Андерсън.

В дистрикт 46, където Деси е претендент, са градове като Блумингтън, Нормал и Пеория, където се обитават щабовете на огромни американски корпорации като State Farm, Caterpillar и Country Financial.

" Имаме огромни корпорации, които напущат щата и влагат на други места. Ако огромните корпорации страдат, какво мога да кажа на притежател на пекарна да вземем за пример? “, прибавя Деси.

" В последна сметка тези хора се прибират у дома след 8-часов работен ден и се питат могат ли да платят обикновени разноски. Трябва да работим по тази причина тези фамилии не просто да оцеляват, само че и да се оправят добре финансово. “.

Деси Андерсън има наследник на една годинка, който носи името Вано. Съпругът й споделя, че името са избрали, с цел да отчетат българските корени на Деси. Семейството възнамерява екскурзия до България, където Деси се надява да научи повече за ромското малцинство.

Две седмици преди изборите публицистичният ръб на вестник Chicago Tribune разгласи поддръжката си за кандидатура й. Ако завоюва мястото в щатския сенат на Илинойс, Деси Андерсън ще бъде първата жена с български корени, определена на сходен пост в Съединени американски щати.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР