Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на сигнализират, че

...
Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на сигнализират, че
Коментари Харесай

Неясноти с даряването на кръвна плазма

Неясноти с даряването на кръвна плазма. Зрители на алармират, че даже когато намерят донор, плазмата мъчно стига до хората, които се нуждаят. Според здравните управляващи поименното даряване не би трябвало да е допустимо, макар че то се случва.

Заради липса на връзка сред Националния център по трансфузионна хематология и лечебните заведения в страната, плазма, дарена от близки на заболели, не стига до тях дни наред. Затова и под натиска на околните стартира поименно даряване, което е в прорез с разпоредбите. Въпреки него плазмата още веднъж закъснява. Според донорите в Кръвния център записват за няколко дни напред, даже седмица, а през това време нуждаещият се може да почине. Такава е историята на мъж от Петрич.

След като положението на 55-годишния Симеон се утежнява, в резултат на ковид, той е признат в болничното заведение в града.

„ След втория-трети ден ни споделиха, че е интубиран и ще се наложи да търсим кръвна плазма. Намерихме момче, което подари такава и ни споделиха, че най-късно в понеделник, кръвната плазма ще бъде в Петрич. Ще гледат обаче, в случай че може да ни я изпратят в неделя вечерта ”, споделя Жана Василевска.

По телефон околните схващат, че плазмата е прелята. По-късно обаче се оказва, че това не е по този начин и получават ново позвъняване. „ Към обед ми звънна същата лекарка, и ми сподели: " Много се оправдавам, новините са неприятни, татко ви умря ". Аз съм бременна и бях в потрес - по какъв начин, за какво, нали му е прелята кръвна плазма. Тя ми отговори с думите - " И аз по този начин ", споделя Василевска.

За да схванат истината, околните вземат решение да потърсят Кръвния център в Благоевград. „ Оттам ми споделят, че са изпратени два сака на името на татко ми, след което аз отново звъня на съответния доктор и го запитвам по какъв начин по този начин са платени два сака кръвна плазма за татко ми и къде е плазмата ”, споделя Жана Василевска.
 
Според лекуващия доктор доктор Методи Михайлов кръвната плазма пристигнала, само че със забавяне. „ Кръвната плазма не е достигнала до пациента, тъй като за жалост, той е умрял преди тя да дойде ”, споделя той.

Това не е първият сходен случай. Според лекарите - виновност има тромавата система. „ Трябва да се търсят донори, да се подари особено за този човек. Минава време, в случай че е събота и неделя, няма да могат да ги обработят задоволително бързо. В нашата страна има непълен потенциал за взимане и култивиране на такива плазми ”, разяснява Михайлов.

Затова от няколко седмици нуждаещи се обменят информация в групата във Фейсбук " Дари плазма ". Създава я Силвия Велчева. „ Исках да обединя търсещи и донори на едно място. Така по-лесно те могат да се открият ”, споделя тя.

Дори да се откри бързо донор, лишава близо седмица до момента в който плазмата стигне до пациента. „ Не от всяка болница от провинцията има превоз до София, в тази ситуация с Русе ми би трябвало донор от Плевен, с цел да се придвижат в някакви скорошни дни нещата ”, споделя Петя Стефанова.
Хората намират и способи да ускорят процеса. „ Един прелестен юноша се качи на колата предишния петък. От София отиде до Плевен и подари ”, споделя Стефанова.

От Министерството на здравеопазването обясниха за NOVA, че когато дарителят изиска, му се дава документ, че даряването на плазма е обвързвано с избран пациент. Това обаче не значи, че същата тази плазма ще бъде прелята на лежащо болния, даже да е кръвногрупово съвместима.

Отпускането на кръвна плазма не е обвързвано с съществуване на донор, а със здравословното му положение, оценено от лекуващия доктор, който подава искане до Център по трансфузионна хематология, прецизираха от здравното ведомство.

Оттам показват, че до настоящия миг никой, искащ да подари плазма, не е връщан от Националния център по трансфузионна хематология, като се изключи лица с налични противопоказания (като да вземем за пример - съществуване на дейна зараза, носителство на хепатит и др.).
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР