Неясно е дали руската ваксина „Спутник V“ ще бъде одобрена

...
Неясно е дали руската ваксина „Спутник V“ ще бъде одобрена
Коментари Харесай

Ваксинационен туризъм: защо много руснаци търсят западни ваксини


Неясно е дали съветската ваксина „ Спутник V “ ще бъде утвърдена за прилагане на Запад. Това затруднява мнозина руснаци, които желаят да пътуват до страните от Европейски Съюз, тъй като не могат да покажат годен документ, че са имунизирани. Засегнати са освен туристите, само че и всеки, който пътува по работа.

Ваксинационният процъфтява

Всичко това доста усили интереса на съветските жители да получат западна ваксина. Междувременно има даже проведени пътувания за имунизация до някоя страна, откъдето могат да я получат. Без особени трудности руснаците сега могат да се имунизират единствено в три европейски страни. Най-предпочитана е Сърбия, следвана от Хърватия и Гърция. Сърбия оглавява класацията, тъй като за пътувания до такава степен руснаците нямат потребност от виза, а и имунизацията там е безвъзмездна. Други обаче пътуват до Хърватия – макар условието за виза. В Хърватия руснаците могат да получат имунизацията на Johnson & Johnson, чието преимущество е, че от нея е нужна единствено една доза

До 800 евро за имунизация в Германия



Руският туроператор BSI Group предлага и проведени пътувания за имунизации до Германия, въпреки че този вид е най-скъп и обвързван с редица усложнения. Мая Ломидзе, да вземем за пример, споделя, че единствено за имунизацията руснаците заплащат сред 500 и 800 евро, към тези пари се прибавя и 60 евро хонорар за преводачески услуги. Ваксинациите на чужденци, прочее, не са публично позволени в Германия, само че на някои места не се изисква паспорт преди самата имунизация, тъй че и непознати жители получавали достъп до имунизацията, описват от съветската туроператорска организация „ Чайка тур “.

Някои, като да вземем за пример руснакът Давид Афаназиади, се възползват от покана за бизнес-пътуване до Западна Европа, с цел да получат мечтаната ваксина. Давид бил към този момент имунизиран със „ Спутник V “, само че желал да се подсигури и с препарат, който е приет в целия свят, с цел да може да пътува по-лесно. С помощта на своя другарка, съумял да се записва онлайн в Ница, където и получил доза от имунизацията на BioNTech/Pfizer. Той споделя, че който е имунизиран с съветската " Спутник ", има потребност от единствено една доза от западните ваксини, с цел да получи европейския документ. Лекарят Заур Мугутдинов от Санкт Петербург бил поканен на процедура в Австрия. В Русия той към този момент бил двойно имунизиран със " Спутник V ", а във Виена решил да се имунизира с Johnson & Johnson. Защото единичната доза от този препарат към този момент дава на безпрепятствени пътувания в Европейски Съюз. „ По този метод си спестих доста разноски за ПСР-тестове и антигенни проби, каквито другояче се изискват по всички граници, а и за посещаване в и заведения “, споделя той.

" Само при нас антиваксърите станаха мейнстрийм "

След като се ваксинирал в един търговски център във Виена лекарят Мугутдинов подхванал редица пътувания. Оттогава насам той се пробва в съветските обществени мрежи да убеждава скептично настроени руснаци в преимуществата на имунизациите. „ Антиваксърски придвижвания има в целия свят, само че единствено в нашата страна те станаха мейнстрийм. Може дори да се каже, че болшинството от съветското население е против имунизациите – сходно нещо не съм виждал на никое място другаде “, споделя лекарят.

Автор: Сергей Сатановский

Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР