Nexo e понесла щети за над 1 млрд. долара и

...
Nexo e понесла щети за над 1 млрд. долара и
Коментари Харесай

Антони Тренчев: Ще съдим България за щети от над един милиард долара

Nexo e понесла вреди за над 1 милиарда $ и ще се обърне към съда поради дейностите на българската прокуратура. Това разгласи един от създателите на криптоплатформата Антони Тренчев пре Нова тв.

" Да, топ експерти правят оценка вредите, които на нас са ни нанесени, на над милиард $ и ние ще вземем всички ограничения, които разрешава правовата страна, каквато претендира да е и България. Ще бъде платена санкция, тя ще бъде голяма и за жалост ще бъде взета от джоба на българските данъкоплатци, измежду които сме и ние. ", по този начин Тренчев в предаването " На фокус " с Лора Крумова.

Тренчев и още три души от компанията бяха упрекнати от българската прокуратура за " проведена незаконна група, пране на пари, данъчни измами и банкова активност без лиценз ". Това се случи на 13 януари, а за акцията против компанията оповестиха от българската прокуратура, ДАНС и следствието. Оттам обвързаха следствието с дейности в Съединени американски щати против криптоплатформата. Там обаче става дума за административни нарушавания с съответен артикул на Nexo, а не за престъпни обвинявания. На 19 януари се разбра, че Nexo и американските институции са стигнали до съглашение, по което компанията ще заплати санкции за към 45 млн. $.

На въпрос за какво счита, че българската прокуратура е злонамерена към компанията му, Тренчев разяснява, че " Nexo e компания, световна, която съумява без обществени средства, без публични поръчки, без еврофондове, без политически чадър, настойничество, " мигане ". Това тях ги изнервя от години и най-сетне посегнаха на една законна, световна компания, оценена на милиарди. "

" Ние просперираме макар България ", добави той.

" Действията на българските управляващи са парадокси, непотребни и огромна част от тях - противозаконни. Ние ще отговорим по подобаващия метод на това ", съобщи още Тренчев.

По тематиката за даряването на пари на " Да, България " от чиновници на компанията, Тренчев сподели, че това какво вършат офис мениджърите с парите си, откакто са си платили налозите си, не е негова работа.

" Става въпрос за 10-15 индивида, които се образуват на групичка, приказват си и са решили да създадат дарения. Не съм изследвал, не съм се вмешателствал в тяхното решение да изразят гражданската си позиция. "

Той е уверен, че зад обвиняванията против Nexo стоят политически аргументи.

" Беше комфортно да се саботира третият мандат и да се ударят партии като Демократична България и Политическа партия ", сподели той.

По отношение на обвиняванията на прокуратурата, че през Nexo са минавали транзакции, свързани с терористични групи, Тренчев сподели, че преводите, за които приказва прокуратурата, са направени две години преди упоменатият от тях глобен от Израел Махмуд Мохамед не е бил в забранителни описи на търсени лица на израелските служби.

Тренчев съобщи изрично, че не познава Махмуд Мохамед.

" Освен това, той не е клиент на Nexo ", посочи Тренчев, опровергавайки формалната теза на прокуратурата.

" Ние като институция следим всички входящи и изходящи транзакции на нашата платформа в действително време ", изясни Тренчев и сподели по какъв начин се прави това - посредством сертифицирана стратегия, с която се следи дали паричните потоци са чисти, или не. Същият програмен продукт употребяват разследващите служби, включително и в Съединени американски щати - като ФБР и Централно разузнавателно управление на САЩ, сподели Тренчев.

" Това е допустимо единствено при блокчейн технологиите и криптовалутите ", разясни Тренчев и сподели презентация, на която се вижда по какъв начин се наблюдават преводите в действително време.
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР