Пълното изпълнение на Съвместния цялостен план за действие по урегулиране

...
Пълното изпълнение на Съвместния цялостен план за действие по урегулиране
Коментари Харесай

Изпълнението на плана за Иранската ядрена програма се потвърждава от докладите на МААЕ


Пълното осъществяване на Съвместния повсеместен проект за деяние по урегулиране на иранската нуклеарна стратегия се удостоверява от отчетите на МААЕ, твърди генералният секретар на Европейската външнополитическа работа Хелга Шмид.

„ Разменихме отзиви с генералния шеф на МААЕ Юкия Амано за цялостното осъществяване на Съвместния повсеместен проект за деяние, който се следи независимо от МААЕ и което е доказано от всички отчети “, написа в блога си в Туитър Шмид, представена от интернационалните организации.
Външният министър на Германия Зигмар Габриел заяви пред публицисти в понеделник, че излизането на Съединени американски щати от нуклеарната стратегия с Иран може внезапно да усложни обстановката в близкоизточния район.

„ Тези дни се чака решението на американския президент за по-нататъшното бъдеще на съглашението за Иран. Опасяваме се, че президентът ще съобщи, че от негова позиция съглашението не се извършва “, сподели Зигмар Габриел. „ Седем пъти интернационалната организация ревизира съблюдава ли Иран отговорностите си и всякога МААЕ удостоверява, че това е по този начин “, споделя той.

За опазване на Съвместния повсеместен проект за деяние по иранската нуклеарна стратегия се разгласи и някогашния министър председател на Англия Тони Блеър. В рамките на 10-та юбилейна конференция на Международния Люксембургски конгрес за попречване на нуклеарни произшествия Блеър разяснява, че „ Може да се спори за това какъв брой е мъдра самата договорка и обособени положения в нея, само че тя се реализира, в нея е очакван развой на инспекции, а това значи, че развиването на нуклеарната стратегия на Иран може да бъде прекратено. Значи е належащо тази договорка да се резервира “.

Неотдавна в американските медии се появи известие, че президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп през тази седмица може да заяви, че Иран не съблюдава сделката.

Президентът на Съединени американски щати би трябвало на всеки три месеца да показва пред конгреса на страната оценка за това дали Техеран съблюдава изискванията по нуклеарната договорка. Поредният период изтича на 15 октомври.

Досега Доналд Тръмп на два пъти удостоверява осъществяването от Иран на Съвместния повсеместен проект за деяние. Този път обаче по данни на медиите той може и да не направи удостоверение. В подобен случай конгресът в разстояние на 60 дни по-късно би трябвало да прегледа разновидности за по-нататъшни дейности, в това число опцията за обновяване на глобите във връзка с Иран, прекъснати в сходство със Съвместния повсеместен проект за деяние и излизането на Съединени американски щати от това съглашение.
Наблюдатели не изключват, че Доналд Тръмп може да заяви решението си на 12 октомври, когато ще показа своята тактика за Близкия Изток.
По-рано президентът на Съединени американски щати назова Съвместния повсеместен проект за деяние една от най-лошите покупко-продажби, които е наследил от предшественика си Барак Обама.

Съвместният повсеместен проект за деяние беше реализиран през юли 2015 година сред Иран и координираната от Европейски Съюз „ шесторка “ от интернационалните медиатори (петте непрекъснати членки на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации и Германия).

Русия също излезе с мнение, че вероятното излизане на Съединени американски щати от съглашението за иранската нуклеарна стратегия еднопосочно ще има отрицателни последици.
Източник: 3e-news.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР