Невярна разузнавателна информация, неизбежни колатерални щети и хиляди убити цивилни:

...
Невярна разузнавателна информация, неизбежни колатерални щети и хиляди убити цивилни:
Коментари Харесай

Хиляди цивилни са били убити при въздушните удари с американски дронове

Невярна разследваща информация, неизбежни колатерални вреди и хиляди убити цивилни: " Ню Йорк таймс " разгласява шокиращо следствие за ударите с дронове на американската войска във войната ѝ против джихадистки групировки в Афганистан, Ирак и Сирия.

Разследването се основава на 1300 отчета на Пентагона за случаи с цивилни жертви, с които американският вестник се е сдобил по силата на закона за бистрота на държавните управления.

" Американската въздушна война е била белязана от погрешни разследващи информации, прибързани и неточни ракетни изстрели и гибелта на хиляди цивилни, включително на доста деца ", споделя в умозаключение вестникът. " Нито един отчет не стига до заключението за позволена неточност или до дисциплинарна глоба ".

Обещанията за бистрота от времето на Барак Обама, който бе първият американски президент, предпочел ударите с безпилотни самолети с дистанционно управление, с цел да не умират американски бойци в зоните на спорове, бяха сменени с " неяснота и безотговорност ", добавя " Ню Йорк таймс ".

За пет години американските въоръжени сили са нанесли повече от 50 000 въздушни удара в Афганистан, Сирия и Ирак. Те признават, че са умъртвили по неточност 1417 цивилни в Сирия и Ирак от 2014 година. От 2018 година насам убитите цивилни в Афганистан са 188.

За този материал, направен в продължение няколко месеца, вестникът е анализирал получените документи и е правил следствия на терен, проверявайки формалните информации за над 100 бомбардирани места.

Много от упоменатите случаи са към този момент известни, само че следствието демонстрира, че броят на жертвите, за които Пентагонът признава, е " доста недооценен ".
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР