Невиждани от 500 г. валежи са причинили потопа Приехме доклада

...
Невиждани от 500 г. валежи са причинили потопа Приехме доклада
Коментари Харесай

До 2 седмици става ясно колко пари ще отпуснат за щетите от потопа в Царево. По груби сметки 38 млн. лева

Невиждани от 500 година превалявания са предизвикали потопа

Приехме отчета за наводнението в Царево, заяви на брифинг в Министерския съвет министърът на околната среда и водите Юлиян Попов. Той акцентира, че сходни документи се вършат за 6 месеца, а този е бил подготвен за две седмици, само че просто са забавили оповестяването му. Предстои доста работа по по-нататъшни разбори, свързани с финансовите измерения на вредите. Те не бяха част от този отчет. Другата седмица ще създадем среща на всички ангажирани и виновни институции, с цел да могат нещата да се придвижат по-бързо напред, обясни той, представен в Българска телеграфна агенция.  

Попов уточни, че част от днешното решение включа до две седмици да се изготви финансовата аргументация. Това е извънредно тежка работа, тъй като тази аргументация в действителност е финансова оценка на вредите и би трябвало да е ясна, детайлна и обоснована. Движим се доста бързо по този въпрос, уточни още той.

По груби сметки вредите от потопа в Царево ще бъдат за 38 млн. лева

Комисията, която трябваше да изследва аргументите за наводненията там, е установила, че аргументите са рискови превалявания, невиждани от 500 години, къси и тесни водосбори, които предопределят посоката и скоростта на приливната вълна. Втората причина е инфраструктурата.

„ Мостовете не са оразмерени за актуалните хидро-метеорологични условия. Има огромна централизация на преместваеми обекти в долните течения на Царево - каравани, фургони, бараки. Наличието на такива преместваеми обекти наоколо до морския бряг е доста рисково ”, обясниха министърът на околната среда и водите и зам.-министър Петър Тодоров.

 

 

 


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР