Невиждана сума от 2,3 млрд. лв. са вкарали на депозит

...
Невиждана сума от 2,3 млрд. лв. са вкарали на депозит
Коментари Харесай

Имат пари, угаждат си: Българите са вкарали над 2 млрд. в банките през декември

Невиждана сума от 2,3 милиарда лева са вкарали на депозит единствено през декември семействата у нас. Така общата сума на спестяванията към този момент е 79,9 милиарда лева Общата сума, която бизнесът и хората държат на влог в банките, е 127,5 милиарда лева

“В края на всяка година се изплащат бонуси, спомагателна заплата, разпределя се дял. Тези пари се подават. Този растеж дава опция за евтини заеми, тъй като банките имат пресен финансов запас, с цел да кредитират стопанската система ”, разяснява финансистът Левон Хампарцумян.

През декември очевидно хората, вместо да харчат, са спестявали, тъй като потребителските заеми са намалели с 3 млн. лева по отношение на ноември до общо 16,833 милиарда лева Но покупките на парцели не стопират - в последния месец на предходната година са взети нови за 407 млн. лева, с което ипотечните заеми на семействата са стигнали 38,4 милиарда лева

Според финансисти и икономисти известно терзание буди това, че кредитирането на бизнеса изостава от това на семействата. Това е добре за потреблението, само че усилва инфлацията. А неотдавна икономистът Георги Ангелов предизвести, че високият растеж на ипотеките преди десетилетие и половина е довел и до взрив на неприятните заеми.

Преди дни пък шефът на Българска народна банка Димитър Радев в собствен разбор уточни, че продължаващият растеж на кредитирането може да наложи предприемането на нови ограничения за укротяването му. Централната банка била подготвена с условия, които да станат наложителни за банките при отпущането на заеми за семействата.

“Рискът от бурното кредитиране можел да бъде интензивен от закъснение на европейските стопански системи и изстудяване на пазара на труда плюс релативно висока инфлация. Ако има комбинацията от тези благоприятни условия, щяло да последва нарастване на неприятните заеми. Това ще окаже напън върху облагите на банките, чиито обилни растежи през 2023 година се дължат в немалка степен на еднократни резултати, в това число от по-бавното повдигане на лихви по депозитите ”, счита Радев.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР