Невидимата атака по южните граници на РусияНа 21 май 2022

...
Невидимата атака по южните граници на РусияНа 21 май 2022
Коментари Харесай

Турция в Северен Кавказ - мека сила с далечен прицел

Невидимата офанзива по южните граници на Русия

На 21 май 2022 година в Налчик и други градове на Северен Кавказ, за разлика от предходни години, нямаше траурни шествия, планувани за идната (158-та) годишнина от края на Кавказката война. Въпреки това, както оповестиха представители на адигейските публични организации, се организираха всички други възпоменателни събития в Кабардино-Балкария, Карачаево-Черкесия, Адигея и Краснодарския край.

Турското външно министерство също остана правилно на себе си, като не пропусна нито един Ден на паметта на жертвите от Кавказката война, който се отбелязва от първата половина на 90-те години на предишния век по самодейност на публичната организация „ Адиге-Хасе “ полуофициално, а тук-там и на напълно публично равнище.

„ По време на нахлуването на царска Русия в Кавказ починаха стотици хиляди представители на кавказките нации. Много оживели бяха изгонени от родината си и принудени да се укрият в Анадола. Днес към момента усещаме болката от тази покруса, наречена „ черкезкото изгнание”. Възползвайки се от тази опция, прекланяме глави пред паметта на починалите “, сподели представителят на турското външно министерство Танжу Билгич, оповестен на 18 май на уеб страницата на този отдел на съветски език.



Карта от в. Стар, 2013 г

Векове наред Османският халифат и неговите геополитически наследници (от „ новата Турция” на Ататюрк до Ердоган с необятните му искания за един от международните центрове на сила) преглеждат Северен Кавказ като сфера на своето геополитическо въздействие. Това беше изцяло доказано от откритата поддръжка на „ борците за независимостта на Ичкерия “ по време на първата чеченска война.

Поне на алегорично равнище сходна поддръжка продължава и до през днешния ден. За това свидетелстват голям брой паркове, площади и джамии, носещи името на Джохар Дудаев (първият подобен парк е открит през 1996 година в Истанбул от тогавашния му кмет Р. Ердоган). В края на 2021 година, с появяването на различен парк, кръстен на първия президент на Ичкерия в курортния град Корфез в провинция Коджаели, ръководителят на Чеченската република Рамзан Кадиров изиска от турския водач да вземе решение за политика против терористите.



Ердоган открива парк на името на Дудаев в квартал Байрампаша, 1996 г

Пропагандистското поддържане на локалните националистически групи („ черкези”, „ тюрки”) е единствено един от съставените елементи на работата на турските специфични служби в съветския Северен Кавказ през последните три десетилетия. Така радикалната фракция „ Нуркулар”, настояща в Русия посредством основаните от нея структури „ Серхат”, „ Ефляк”, фондовете „ Торос”, „ Уфук” и други, става необятно известна. Само през 2002 година от органите на сигурността на РФ бе пресечена активността на повече от 50 турски емисари в Башкортостан, Дагестан и Карачаево-Черкесия.

„ Турция, както през 90-те години, по този начин и през днешния ден, беше и е леговище за екстремисти от разнообразни „ марки “, в това число тези, които избягаха от Русия по време на войната в Чечения. Много от тези бойци към момента живеят в Република Турция и интензивно способстват за утежняването на взаимоотношението сред Русия и Турция “, напомня Владимир Аватков, откривател от ИМЕМО на РАН.

Тъй като обстановката в Северен Кавказ се стабилизира и руско-турското търговско-икономическо съдействие се уголемява, активността на профилираните турски структури от ден на ден се измества към сферата на „ меката мощ “, което обаче не изключва по-традиционните способи на работа. Нуркулар и организацията Хизмет на Фетхуллах Гюлен, която изпадна в недружелюбност при Ердоган, бяха сменени от Министерството на религиозните въпроси (Диянет), Агенцията за съдействие и съгласуваност (ТИКА), Младежката фондация, обвързвана с роднините на Ердоган (TUGVA), чиито вътрешни документи неотдавна станаха обществени.



В центъра на първия ред - Билал Ердоган

Рязкото утежняване на руско-турските връзки през ноември 2015 година - първата половина на 2016 година след унищожаването на бомбардировача Су-24 в небето над Сирия даде мотив за прогнози за допустима „ протурска мобилизация” на част от етнически насочените елити в Северен Кавказ.

Въпреки че съответните страхове се оказаха пресилени (териториалните и други въпроси на тази пъстра етноконфесионална област се вземат решение в Москва, а не в Ак-Сарай), това не значи, че няма опити за образуване на неоосмански културен и идеологически дневен ред.

Това са както „ блестящи “ сериали от живота на „ Блестящата Порта “ със подозрително художествено качество и не по-малко съмнителна достоверност, и пристрастни „ научни проучвания “, както и мемориални плочи в памет на „ освободения Дагестан “ от бойците на „ Кавказката ислямска войска “ “.

Преписването на историята като цяло към този момент е приключено в Азербайджан, където на 15 септември 2018 года Эрдоган, дружно с Илхам Алиев беше хазаин на взаимен церемониал по случай стогодишнината от „ освобождението на Баку “ от „ армията “ на Нури паша, който бързаше към Кавказ. А турският политик и предприемач Кемал Текден приказва за проектите за основаване на филм за водача на планинците на Чечения и Дагестан Имам Шамил.





През февруари 2021 година карта на разширението на сферата на въздействие на Турция в Евразия, направена от Stratfor, беше показана онлайн по държавния ефирен канал TRT-1. В интерпретацията на събитията към Русия, а в този момент и по отношение на украинската рецесия, на телевизионната и радиокомпания " TRT на съветски " може да завижда всеки непознат сътрудник, неразрешен в Русия.

Както написа ингушкото издание „ Сердало “, организация TIKA, ориентирана към изцяло „ подсилване на съдействието сред Турция и народите на тюркоезичните страни “, става все по-активна в Карачаево-Черкесия и Кабардино-Балкария, пробвайки се също да повлияе на Дагестан, Ингушетия, Северна Осетия, Адигея, Чечения, Ставрополска област.

В същото време организацията освен оказва въздействие върху мюсюлманите, само че и работи измежду православното духовенство в републиките на Северен Кавказ, в това число са регистрирани опити да се „ покачат някои духовници на управителни позиции в църковната подчиненост “.

От своя страна Диянет работи посредством фондация TUGVA, предопределена да възпитава „ патриотичната юноша “„ в духа на идеология, учредена на комбинация от шовинизъм и тюркизъм “, както и за „ подсилване на религиозния фактор като неразделна част от единството на другите нации от тюркската група “.

През 2021 година фондация TUGVA провежда към 50 юношески плана в районите на Северен Кавказ, в това число създаване на видео наличие в YouTube за виртуална Tugva TV и онлайн преподаване на непознати езици като част от програмата The Digital Language Cafe, курсове в снимка, редактиране на видео и така нататък К

акто написа в Telegram канала kavkaz_leakbez, набирането на младежи за образование в курсовете на TUGVA в Истанбул, ориентирани към образование на „ медийни специалисти “, които разпространяват разкази, потребни за Турция, се поддържа от ръководителя на отдела за връзки с обществеността на администрацията на турския президент Фахреддин Алтън.

С настъпването на Рамадан TUGVA раздаде към 5 милиона $ на към 250 ислямски организации в цяла Русия. Програмите на фондацията, които включват и материална поддръжка и грантове за пътувания до Турция, провокираха интереса на доста младежи. За да привлекат съветската юноша, емисарите на TUGVA дават обещание положителни облаги, сочейки голямата безработица в Северен Кавказ.



Един от летните лагери на TUGVA в Турция, фотография на Nordic Monitor

Друга присъща наклонност през последните години е усилването на турското наличие във висшите образователни заведения в района, изключително в филантропичната сфера. Много от приключилите турски университети или провеждали стаж там, работят в системите на обществената администрация, образованието и науката и други основни области на Севернокавказкия федерален окръг.

Понякога кариерната стълбица на приключилите турски университети ги води до позиции на федерално равнище, създавайки предпоставки за образуване на етнически лобистки структури. Често, както изяснява източник на Eadaily от съветското посолство в Турция, самодейността за определяне на контакти принадлежи на севернокавказките просветителни институции, които са подготвени да се похвалят на драго сърце с „ броя на споразуменията с разнообразни турски университети “.

В същото време „ има доста благосклонно отношение към основаването на курсове и специализации по черкезки език в турските университети. Черкези, адиги, абхази, чеченци постоянно са били в областта на геополитическите ползи на Турция в Кавказ. Според разнообразни оценки черкезите, адигите и абхазите в Турция съставляват до 2 милиона жители на тази страна... има доста образци за взаимни проучвания, в това число по доста чувствителни въпроси на историческите връзки сред Русия и нейното черкезко население, както и взаимоотношението на Турция с народите на Северен Кавказ. Огромният брой изявления и конференции по тематиката за етническите спорове в Северен Кавказ е доста индикативен.

Ако работата по привличането на чужденци в турските обществени и частни университети е систематична, то, за жалост, не е по този начин от съветска страна. Например, квотите за образование в редица районни университети от „ турски черкези” (като предписание, тези младежи не са осведомени нито с родния си език, нито с руския) са запълнени в най-хубавия случай на половина. Липсва и повече или по-малко редовно схващане за съдействието на просветителните институции в Северен Кавказ с турските сътрудници и въздействието му върху обстановката в района.



Един от банерите на TUGVA

Според профилирания телеграм канал „ Нощ на Земята “, Турция „ интензивно употребява инструментите на „ меката мощ “ под собствен надзор за реализиране на политически цели както в Турция, по този начин и в чужбина. IHH, Almanya Turk Federasyon, TÜGVA, SETA, TIKA са непрекъснато свързани с екстремисти в Северна Сирия, клонове на Сивите вълци в Европа, Esedullah, религиозни секти в други страни. Наред с Русия, особено внимание се отделя на Индия и Китай с техните многомилионни мюсюлмански общности.

Няма подозрение, че в изискванията на специфичната военна интервенция на съветските въоръжени сили в Украйна дългогодишните „ другари “ на турския водач, като сегашния началник на английското разузнаване Ричард Мур, няма да пропуснат да основат спомагателни проблеми за Русия на южния фланг, в това число в нейните държавни граници.

Превод: Европейски Съюз

ВАЖНО!!! Facebook ни лимитира поради позициите ни! Споделяйте в профилите си, в групите и в страниците и по този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще доближават до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР