Невероятно или не съвсем, но БДЖ отново влиза в информационния

...
Невероятно или не съвсем, но БДЖ отново влиза в информационния
Коментари Харесай

Съвременна България - купуваш си билет за несъществуващ влак

Невероятно или не напълно, само че БДЖ още веднъж влиза в осведомителния продан поради достижение, почтено за премиите " Дарвин ". Оказа се, че железниците ни са продали билети на десетки пасажери, само че не са пуснали трен, с който те да се придвижат.
Според информация на в. " Сега ", пътуващите по линията Бургас - София с прехвърляне в Карлово през вчерашния ден чакаха с часове на жегата, откакто се оказа, че влакът Карлово - София, за който са си платили, липсва.
За казуса се схванало чак след известно време, когато влакът не пристигнал тогава, когато трябвало. Десетки други хора се оказаха " увиснали " по цялото трасе - също с купени билети. На карловската гара публично било оповестено само, че влакът за 13:25 часа е анулиран. На пасажерите било обявено, че вероятно до вечерта може да мине различен трен по същата линия, само че чиновниците на БДЖ не прецизирали никакъв час. Затова част от хората не посмели да мръднат от гарата, с цел да не го изтърван.
Впоследствие от БДЖ обясниха, че казусът бил механически - имало техническа нередовност с мотрисата и нямало опция да бъде обезпечен различен преносим състав по това направление. Пътниците пък можели да се качат на различен трен в 17:48 часа, което е над 3 часа след оповестения час за тръгването на влака, за който те са си платили. При предпочитание хората можели да си върнат билетите и да получат парите си назад, обясниха от железницата и прибавиха, че това било нормална процедура.
На пострадалите не е препоръчано и прекачване - да бъдат превозени с рейс до друга гара, където да създадат връзка, или непосредствено до София. Те били оставени сами да се оправят със обстановката и по тази причина всеки, който е могъл, е опитал да си обезпечи различен транспорт.
Правилата на Европейския съюз
Ако стане ясно, че ще пристигнете в крайната си дестинация със забавяне от минимум 1 час, имате право да се откажете от пътуването и да поискате неотложно да ви върнат сумата, която сте заплатили за билета. Също по този начин имате право на връщане до вашето в началото място на тръгване, в случай че закъснението ви попречва да извършите задачата на своето пътешестване. Имате право и на транспорт до вашата последна дестинация при първа опция (или на по-късна дата по ваш избор), което включва и прилагане на различен превоз, в случай че влакът е блокиран и транспортите по линията са прекратени. Имате право и на храна и питиета (пропорционално на времето на чакане), както и на настаняване в хотел, в случай че се наложи да останете за през нощта.
Ако решите да продължите пътуването си по същия маршрут или да приемете различен превоз до вашата дестинация, допустимо е да имате право на обезщетение в размер на 25% от цената на билета, в случай че закъснението е сред 1 и 2 часа; 50% от цената на билета, в случай че закъснението е над 2 часа. Няма да получите обезщетение, в случай че сте били осведомени за закъснението, преди да си купите билета.
Ако смятате, че правата ви са били нарушени, можете да подадете тъжба до железопътната компания, която би трябвало да ви отговори в период от 1 месец. Ако нейният отговор не ви удовлетворява, можете да се свържете с способния народен орган.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР