Невероятно или не, но цели 40% от местата за първокурсници

...
Невероятно или не, но цели 40% от местата за първокурсници
Коментари Харесай

Университетите страдат от липса на първокурсници

Невероятно или не, само че цели 40% от местата за първокурсници в университетите в България остават незаети. Това демонстрира информация на просветното министерство за осъществения план-прием към края на септември.
Причината главно се крие в неналичието на искащи да запишат компетентност в частните университети. Там цели 62% от плануваните места са незаети, до момента в който при държавните ВУЗ-ове под 20% от откритите места не са били заети, написа в. " Сега ". Дори и в държавните ВУЗ-ове обаче има отлив на искащи да запишат компетентност - с 5% по-голям, в сравнение с преди година. От МОН показват, че данните са единствено ориентировъчни, защото на доста места следва приемането на студенти за степен " магистър след бакалавър ".
Тази година местата за държавно субсидирани студенти понижиха с 8%, или с близо 4000. По държавна поръчка бяха отпуснати 45 679 места. За сметка на орязания държавен банкет платеното образование беше увеличено от 8784 на 12 хиляди първокурсници. За частните вузове местата тази година са 16 159 при 16 373 преди година.
По предварителни данни броят на признатите за 2017/18 година студенти е 43 550 души общо в държавни и частни университети, което е 58.9% от план-приема, или 41% от местата към момента не са запълнени. В държавните ВУЗ-ове към този момент са признати 37 275 първокурсници, което е 81.6% от одобрения банкет. При частните университети картината е много тревожна - 6275 признати студенти, или едвам 38.83% осъществяване на приема.
Изцяло запълнена е квотата в 8 от общо 37 държавни висши образователни заведения. Това са основно профилирани висши учебни заведения - Академията на Министерство на вътрешните работи, Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство, Висшето военноморско учебно заведение " Н. Й. Вапцаров ", Военната академия " Г. Ст. Раковски ", Националната спортна академия, Медицинският университет във Варна, както и Икономическият университет - Варна и Стопанската академия в Свищов. Също на високо равнище са Великотърновският университет (97% осъществен прием), медицинските университети в Плевен (96%), Пловдив (99%) и София (93%), НАТФИЗ (98%), Пловдивският у-т (93%), УниБИТ (93%), Софийският университет (89.9%).
Три от държавните университети, подготвящи профилирани фрагменти, изключително нужни за стопанската система ни - като инженери, металурзи, архитекти и други, - към този момент не са съумели да запълнят даже на половина отпуснатите им бройки. Най-зле е ситуацията в Техническия университет - Габрово. Въпреки че тази година местата за студенти по държавна поръчка там бяха понижени с 67 (от 997 на 930), ВУЗ-ът все още е съумял да притегли едвам 25 души - много необичайно, имайки поради, че предходната година той съумя да извърши план-приема си на 96%. Химикотехнологичният и металургичен университет (ХТМУ) към този момент е приел единствено 255 души, или 35% от отпуснатия банкет (общо 718), още веднъж при орязани 151 одобрени бройки по отношение на м.г. Висшето учебно заведение по телекомуникации и пощи в столицата пък към този момент е с 49% изпълнен банкет. Тук кабинетът е отпуснал 28 повече места от предходната година, само че евентуално и след 30 октомври университетът няма да може да стигне равнището си оттогава (близо 89%).
Студенти към момента търси УАСГ - към този момент там са записани 547 първокурсници, което е едвам 56% осъществен банкет. Малко по-добре е ситуацията във Висшето строително учебно заведение " Л. Каравелов ", където към този момент приемът е оползотворен на близо 60%. Няма необикновен напор и за Минно-геоложкия университет, в който към този момент са почнали да учат 395 души (62%) при опция за 679 души. УНСС към този момент е със 77% изпълнен банкет - а предходната година бе запълнил всички бройки.
В 7 от 14-те частни университета към този момент празните места са над 60% . Сред тях са Европейското висше учебно заведение по стопанска система и мениджмънт (8% осъществен прием), Европейският политехнически университет (запълнен на 16%), Бургаският свободен университет (28%), Международното висше бизнес учебно заведение (30.9%), Колежът по туризъм - Благоевград (36%), Колежът по мениджмънт, търговия и маркетинг в София (40.7%) и Висшето учебно заведение по мениджмънт (37%). Най-добре от частните вузове стои Нов български университет - близо 74% осъществен образец. Американският университет в България все още е с съвсем на половина незапълнени места .
От МОН към момента не са събрали дефинитивни данни за приема по професионални посоки.. Това са доктрина и ръководство на образованието, военно дело, доктрина на изкуствата и ветеринарна медицина (изненада за експертите). Във всички останали 32 предпочитани посоки, измежду които математика, земеделски и инженерни науки, металургия, превоз, електротехника и така нататък, евентуално ще се образоват по-малко студенти, в сравнение с м.г. От МОН занапред ще проучват резултатите, само че към този момент обмислят осъществяване на осведомителна акция за разпространение на значимите специалности, за които няма претенденти.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР