“Невероятно е на какво е способен Анджело, казва веднъж големият

...
“Невероятно е на какво е способен Анджело, казва веднъж големият
Коментари Харесай

Музикални хроники: Спомен за композитора на „Туин Пийкс“, дал на света едни от най-великите саундтракове, които някога ще чуем

“Невероятно е на какво е кадърен Анджело ”, споделя един път огромният Дейвид Линч. „ Той е истински държател на любовта и хубостта “.

Музиката на американския композитор от сицилиански генезис не беше просто съпровод към визията на режисьора, а беше нещо живо, пулсиращо, извиващо се и проправящо свои пътища през сюрреалистичните светове на Линч. Беше като че ли обособен, жизнерадостен персонаж в някои от най-великите филми на фамозния киноавтор.

Бадаламенти умря предходната седмица на 85-годишна възраст и ни накара да си спомним красивите творби, които сътвори в богатата си и разнообразна кариера. Той правеше музика освен за огромния екран и реализира колаборации с кого ли не от Дейвид Боуи и Пол Маккартни до Нина Симон и Майкъл Джексън – само че най-силен беше във филмовата музика и постоянно ще бъде помнен като съвършения музикален помощник на Дейвид Линч.

Сериалът „ Туин Пийкс “ и пълнометражните „ Мълхоланд драйв “, „ Синьо кадифе “ и „ Изгубената автомагистрала “ евентуално са първите филми, които свързвате с Линч – а надлежно и с музиката на Анджело в тях. Композиторът имаше необичаен гений да реализира многопластово влияние със звуците и мелодиите си, а това работеше идеално със специфичния метод на Линч към киното. 

Първоначално музикантът е претрупан със задачата просто да направи реплика на непозната ария, защото правата за потреблението ѝ не са уредени. Но Бадаламенти окуражава Линч да напише текст на песента, до момента в който режисьорът от своя страна желае от него мелодия, „ която се носи като приливите и отливите на океана. Накарай я да събира пространство и време, безвременна и безкрайна “. Така Бадаламенти основава музиката към кино лентата и ражда песента Mysteries of Love, а даже се появява във кино лентата в сцената в пиано бара. 

„ И аз не знам по какъв начин се случи “, споделя Анджело по-късно за възникването на Mysteries of Love. “Просто седнах и песента произлезе. Дейвид я обикна и сподели: „ Намери някой с благ глас да я изпее ”. Така се появи Джули Круз и останалото е история “. 

Това се оказва толкоз преломен миг, че десетилетия по-късно Бадаламенти към момента си пази дребното смачкано листче с текста, ръкописно изписан от Линч. Така стартира креативният съюз сред Линч и Бадаламенти, траял през целия останал живот на композитора. 

Вместо това, Линч избира да разказва на музиканта избрани настроения, до момента в който Бадаламенти в това време свири на остаряло електрическо пиано Fender Rhodes и записва задачите сесии. 

Линч си служи с нереален език, до момента в който тласка Анджело в избрани музикални направления и го направлява към по-бурни и по-спокойни моменти в музиката. „ Не знам по какъв начин успяваха да го създадат “, признава тогавашният студиен управител на Линч Дийн Хърли. „ Анджело има подобен гений, че в действителност можеше да го прави непринудено “. 

Основната тематика за „ Туин Пийкс “, която след това се трансформира в песента Falling с гласа на Джули Круз, е написана за под 20 минути и Линч признава, че тя улавя изцяло духа на емблематичния сериал. „ Туин Пийкс “ съставлява революционна за времето си комбинация от сложни и противоречащи си внушения и настроения, а Бадаламенти някак ги показва едновременно в главната тематика: има ги и копнежа, и скръбта, и еуфорията, и меланхолията, деликатността и злокобността. Темата на Лора Палмър е мелодията от ТВ сериал, която по най-съвършен метод примесва хубост и смут с последователно създаване, кулминиращо в изблик на неустоимо самодоволство и благозвучност.

Летните месеци прекарва като пианист по представления, става и аранжор за голям брой известни реализатори. В един миг дружно с Линч дори образуват пробната джаз група Thought Gang, която създава песни за игралния филм „ Туин Пийкс: Огън, следвай ме “. 

Когато Линч взема решение да сложи ново начало на „ Туин Пийкс “ през 2017 година, първата му имитация е „ Трябва отново да работя с Анджело “. В толкоз съществена фигура се е трансформирал Бадаламенти в креативния развой на режисьора. Несъмнено пикът на композитора са точно мелодиите му за „ Туин Пийкс “, а негов персонален любимец е финалната сцена от „ Огън, следвай ме “. 

„ Темата, която написах за тази сцена… какво да кажа, в случай че това не провокира сълзи у вас, не знам какво би могло “, споделя Анджело. Самият той не крие страстите си от филмовите подиуми, за които е композирал.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР