Невероятно е, че България все още остава в страни от

...
Невероятно е, че България все още остава в страни от
Коментари Харесай

10-те най-красиви места в България

Невероятно е, че България към момента остава в страни от утъпкания път за западните туристи. В страната има по малко от всичко, и то на доста налични цени. Планинските скатове на Банско и Пампорово притеглят скиорите през зимата, а плажовете на Черно море събират тълпи плажуващи през летните месеци.

Столицата София евентуално не е най-красивият град, който можете да посетите, само че откакто разгледате българската провинция и проучите превъзходната плажна линия, мисля, че ще попаднете в плен на особения сексапил на България. Така стартира публикация за 10-те най-красиви места в България, оповестена в уеб страницата Global Grasshopper. Автор на материала-пътепис е журналистът Елис Шуман.

1. Черно море

България е известна с черноморската брегова линия, която има дълги сектори от пясъчни плажове, осеяни с хотели, обичайни риболовен селца и исторически обекти. Туристите избират по-известните курорти Слънчев бряг и Златни пясъци, само че аз персонално имам вяра, че градските плажове във Варна и Бургас са също толкоз хубаво.


2. Рилският манастир

Известен като българския Йерусалим, Рилският манастир несъмнено си заслужава да бъде посетен. Този изящен източноправославен манастир в гористите планини се намира на по-малко от два часа път на юг от София. Кръстен е на Свети Иван Рилски, аскет от 10 век, който живеел в пещера наоколо до настоящия манастир. Самата обител е строена, изгоряла и изграждана отначало през вековете, като последните строителни действия са от 1800 година Влизайки в двора, ще бъдете изумени от съвършена естетика на църквата със своите изящни арки от черно-бели линии, керемидени покриви и пет купола, които доближават до небето. В далечината са върховете на планината Рила, които допълват оазиса на спокойствието – идеално място за всеки.

3. Созопол

Един от най-старите градове по бреговата линия на Черно море в България е известното рибарско градче Созопол. Разположен на 35 км южно от Бургас, през шести век преди Христа е прочут като Аполония, а през днешния ден към момента е непокътнат храм, отдаден на Аполон. Можете да се разхождате по кейовете или из остарелия град.


4. Пловдив

Пловдив, вторият по величина град в България, има нещо, което на София й липсва – остарял град на рид. Градът е учреден преди към 6000 години и се развива на седем хълма (тепета). Старият град се извисява над центъра на Пловдив с постройки от разнообразни столетия, в това число извънредно добре непокътнат римски амфитеатър. Старият град е най-известен със своя български възрожденски архитектурен жанр, с цветни къщи от всеки ъгъл. Разходки по хълма са приятност, с доста галерии и къщи-музеи, които си заслужава да бъдат посетени.

5. Белоградчишките скали

Белоградчишката цитадела е заградена от естествени скални масиви. Гледката е толкоз неповторима и живописна, че като че ли е фон от някоя приказка. Белоградчишките скали, номинирани през 2009 година за едно от новите седем чудеса на света, са зашеметяващи формирания в разнообразни форми.

6. Копривщица

Вървейки по тесните улички на Копривщица, се чувствате по този начин като че ли сте попаднали във великите времена на 1876 година, когато българите безстрашно се борят за своята независимост. Копривщица е цялостна с монументи и къщи-музеи, в които са показвани старинни оръжия, аграрни сечива, носии, творби на изкуството и бижута.

7. Несебър

Често именуван Перлата на Черно море историческият град Несебър датира от древността, когато е бил учреден като тракийско населено място, известно като Месамбрия. Гърци, римляни, византийци, българи, кръстоносци и османци – всички се населявали античния град. Днес разходка по калдъръмените улички на Несебър ще ви води до останките на към 40 тухлени църкви, датиращи от пети век. Градът е приет от ЮНЕСКО за част от международното културно завещание.


8. Велико Търново

Това е историческата столица на Втората българска страна сред 12-ти и 14-ти век. Велико Търново се намира в централна България и е известна туристическа дестинация. Реконструираната крепостта Царевец напълно не наподобява на средновековните дворци на българските царе, управлявали от върха на хълма до тяхното проваляне от османците в 1393 година И въпреки всичко, може да се усети величието на България при прекосяването през портите на тази живописна цитадела.

9. Мелник

Мелник е прочут по две аргументи. Той е най-малкият град в България и е дом на някои от най-хубавите винарски мазета в страната. Ще ви отнеме минути, с цел да се разноските из основната улица на града, само че ще седи с часове в локалните механи, където ще бъдете омаяни от опияняващата магия на богатите червени виновност. Ако съумеете да станете от мястото си, околните Мелнишки пирамиди и Роженски манастир си заслужават да бъдат видени.

10. Седемте рилски езера

Една от основните туристически забележителности в България е група от ледникови езера, ситуирани високо в Рила планина. Подходящото време за посещаване на езерата е през летните месеци, като даже през юни езерата могат да бъдат замръзнали. Пътят до езерата не е елементарно, макар, че въжен превоз съкратява дистанцията по стръмния планински скат. Легендата споделя, че езерата са се образували от сълзите на жена колос, която плачела за своя обичани.

Елис Шуман и брачната половинка му – Джоди, живеят в София от 2009 до 2010 година По това време те интензивно поддържат блога си, където разказват с детайлности пътуванията си из страната.

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР