Невероятната плътност на информацията, съхранявана в ДНК, вдъхнови учените да

...
Невероятната плътност на информацията, съхранявана в ДНК, вдъхнови учените да
Коментари Харесай

Нова технология за запис и съхранение на данни в ДНК на живи бактерии

Невероятната компактност на информацията, съхранявана в ДНК, въодушеви учените да основат технология, която записва изображения в ДНК на живи кафези, като по едно и също време с това ги маркира с баркодове за по-лесно по-нататъшно добиване на тези данни. Новият метод предлага по-икономичен и ефикасен метод за запазване на информацията.

Биолозите от дълго време знаят, че природата превъзхожда индивида в съхранението на данни. ДНК може доста по-ефективно да съхранява информацията, като да вземем за пример може да побере до 215 TB данни в един грам материал. При подобаващи условия тези записи могат да се съхраняват в продължение на хилядолетия, заради което учените се пробват да намерят оптимални способи за запазване на данните в ДНК. В ново изследване екип от Сингапур показа нова технология, която работи като биологична версия на цифровия фотоапарат. Тя се споделя BacCam, написа New Atlas.

„ Представете си ДНК в клетката като неекспониран филм. Използвайки метода на оптогенетиката, успяхме да получим „ изображения “ посредством хващане на светлинни сигнали върху „ кино лентата “ “, изяснява Чуе Луо По, създател на публикацията.

Впоследствие изображенията са маркирани благодарение на техники за шифроване благодарение на баркодове, а за образуване и подбиране на съхранените данни са употребявани логаритми с изкуствен интелект. По този метод „ биологичният фотоапарат “ BacCam възпроизвежда процесите на хващане, предпазване и добиване на данните.

„ Създадохме първия „ жив дигитален фотоапарат “, който предлага доходоносен и ефикасен метод за предпазване на данните. Нашата работа има капацитета да трансформира съществуващите технологии за събиране на данни в биологична конструкция и ще постави основите на по-нататъшни нововъведения в региона на записа и предпазване на информацията “, обобщава По.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР