Невероятна дървена конструкция, извисяваща се на 105 м над земята

...
Невероятна дървена конструкция, извисяваща се на 105 м над земята
Коментари Харесай

Светилището на истината - едно от най-необикновените места в света

Невероятна дървена структура, извисяваща се на 105 м над земята - това е Светилището на истината - едно от най-необикновените места в света и неповторимо място за Патая.

Със своите над 3200 кв метра повърхност, постройката е известна като най-големия дървен храм в света, издигнат без нито един пирон.

Строежът ѝ в действителност стартира през 1981 година и продължава към този момент повече от десетилетие, даже и сега по нея се правят ремонтни действия.

ВИЖТЕ ТОВА УНИКАЛНО МЯСТО В ГАЛЕРИЯТА НИ

Идеята е на локален предприемач, който желал да сътвори място - знак на изкуството, философията и вярата, без то да е обвързано с нито една вяра.

Според локална легенда милиардерът щял да почине в деня, в който завърши строителството на постройката. Засега годината, в която строителството би трябвало да приключи, е 2025-та.
 Създателят на светилището - предприемачът Lek Viriyaphant Създателят на светилището - предприемачът Lek Viriyaphant
Нарича се Светилище на истината, тъй като се счита, че там човек може да открие истината за живота, за своето битие.

Сградата е монумент на тайландското майсторство,

с неговите зашеметяващи дърворезби на слонове, хора, митични същества и божества. Те отдават респект и са отражение на античната визия на Земята, античните познания и източната философия.

Те също са отражение на мимолетната природа и непрестанната работа на човешкото битие, защото дървото не може да се резервира постоянно такова, каквато е и по-старите елементи последователно се поддават на суровите температури и климата и би трябвало да бъдат сменени. Изграждането на светилището е един безконечен развой.

Основната цел на това неизмеримо място е да оказва помощ на хората да схващат предишните генерации, правилата на виталния цикъл, отговорностите на индивида, взаимоотношенията му с Вселената и общия блян към химера.

Хората би трябвало да знаят, че всички материални неща са краткотрайни, безконечни са единствено истината, добротата и щастието.

Едно от най-великите открития на археологията

Невидимото в Ангкор Ват

Скулптурите описват за четирите детайла на Вселената, които съгласно източната философия са в основата на съществуването и обезпечават идеалната система на света.

Първият е изобразен със статуя на божествения човек, който държи лотос - знак на вярата. Вторият детайл е изобразен със статуя, която държи малко дете и възрастен човек - въплъщение на виталния път на индивида. Той се ражда, пораства и умира и този развой е непрестанен. Третият детайл е показан като човек с книга в ръце - символизираща безсмъртието на философията, учението и морала. Четвъртата дървена статуя е на човек, който държи гълъб - знак на мира.

На върха на постройката е ситуирана скулптурата на човек с кон.

Този човек символизира Phra Sri Ariyametrai, който е постигнал прояснение в този свят и станал петият Буда в модерната ера.

Във вътрешността на Светилището още веднъж посредством дървени статуи са изобразени "седемте създатели ", без които човек не би съществувал, това са: Небето, Земята, Слънцето, Луната, Звездите, Бащата и Майката.

На източния вход на постройката стои скулптурата на майка и татко с четири деца в прегръдките им - знаци на четирите съществени религии: исляма, християнството, индуизма и будизма.

Нито храм, нито палат, Светилището на истината е място, непринадлежащо на нито една религия; място, където човек за миг може да не помни за всичко материално и да разбере посланието, че по-важно е не какъв брой имаш, а какво можеш да дадеш.

Пътуването на създателя до Патая е спонсорирано от Qatar Airways.

Следете ни на всички места и когато и да е с мобилното приложение на Vesti.bg. Можете да го изтеглите от Гугъл Play и AppStore.

За още любопитно наличие последвайте страницата ни в Instagram.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР