Неверни са твърденията, че увеличението на пенсиите е само с

...
Неверни са твърденията, че увеличението на пенсиите е само с
Коментари Харесай

Социалният министър определи 60-те лева в плюс за пенсионерите за популизъм

Неверни са изказванията, че нарастването на пенсиите е единствено с 10 лв.. Средното нарастване на пенсиите от 25 декември е 12.5%, а всичко останало е изкривена пенсионна система. Това съобщи общественият министър Георги Гьоков. Той дефинира като популистко решението на Народното събрание за 60-те лв. коронавирус добавки за пенсионерите. 

Гьоков обаче е на мнение, че 75-те лв., които има опция да получи всеки един пенсионер, който стартира имунизацията си против ковид, не са непотребни. С това упованията на държавното управление са още през януари месец да се увеличи имунизацията за хората над 65-годишна възраст. Ваксинацията и имунизацията е персонален избор и всеки би трябвало да я направи съгласно личното си разбиране, сподели общественият министър пред Българска национална телевизия.
Новата власт отсрочва концепцията за безплатните детски градини най-рано за идната образователна година
Новият обществен министър не се нае да даде прогноза по кое време ще са факт обещаните от новите ръководещи безвъзмездни детски градини и ясли, к...
Прочети повече
Пенсиите няма да бъдат по-ниски от това, което са получавали през декември месец пенсионерите, увери общественият министър. Хората с по-голям стаж ще имат по-голямо нарастване на пенсиите. 

Социалната пенсия от 143 лв. става 170 лв. и нарастването могат го сметнат всички. Минималната пенсия става от 300 на 370 лв., което е 70 лв. нарастване. Всички пенсии от 25 декември са преизчислени по нов метод. Всичко това води до приблизително нарастване от 12.5% на пенсиите, по думите на министъра.

Гьоков упрекна политиците, че разбъркват пенсионната система и не изясняват на хората защо става въпрос. 

Той посочи, че ще има нарастване на тавана на пенсиите, който ще бъде привързан с оптималния застрахователен приход. Хората сега са изцяло прави да стачкуват и да бъдат недоволни, поддържа Гьоков и добави, че сега оптималната пенсия от 1400 лв. става 1500 лева Максималният застрахователен приход, както и таванът на пенсиите, би трябвало да се реши дружно със обществените сътрудници. 

По думите му, със остарелия модел на пресмятане на пенсиите се получават много изкривявания в някои пенсии. Има съществено високи пенсии, които не би трябвало да е проблем за пенсионната система, добави Георги Гьоков. 
Гьоков: Безработицата е рекордно ниска - 4,82%
„ Безработицата в страната е на рекордно ниско равнище от 4,82%, само че са нужни повече старания за понижаване на броя на продължителн...
Прочети повече
Над 50% от пенсионерите са с минимална пенсия, което не приказва добре за пенсионната система. Аз като обществен министър мога да желая всичко, само че е въпрос на политически решения и на смяна на пенсионно-осигурителната система, безапелационен е Георги Гьоков. 

В съдружното съглашение е записано, че би трябвало да се направи разбор на пенсионната система, тъй като през юли месец приключват добавките. Трябва да се вземат политически решения, които да задоволят хората в пенсионна възраст и да сътвори възприятие за правдивост, настоя общественият министър. 

За минималната работна заплата, Гьоков посочи, че тя ще бъде вдигната с бюджета, който ще е подготвен най-късно в края на февруари месец. Крайно време е да се направи механизъм според да се сложи минималната работна заплата от междинната работна заплата за предходната година, сподели още Георги Гьоков. 

Борбата на държавното управление за средствата за майките е те да останат 650 лв. за втората година от майчинството. От януари нарастването на майчинството ще остане на 650 лв. и няма да спадне на 380 лв.. Дори и по време на разискването на бюджета, ще се упорства средствата за майчинството да са равни на минималната работна заплата към сегашния миг, увери Гьоков. 

По отношение на безработицата, Гьоков уточни, че сега тя е на ниски равнища - 4.6%. Обезщетението за безработица сега е към 12 лв. и ще се обърне внимание на него в новия бюджет. 
Министър Гьоков: Приоритетите ни са увеличение на пенсиите и нов механизъм за минималната работна заплата
„ Хората чакат да бъде възобновена обществената правдивост. Най-важното е да намерим навременни и съответни решения, които ще...
Прочети повече
За цените на тока, Гьоков е на мнение, че мораториумът за цената на тока, водата и парното е дал глътка въздух. В държавното управление има воля за решение на проблемите в обществената сфера. На съвещанията на Министерски съвет усещам угриженост за хората и нека да остане за в бъдеще, надява се общественият министър. 

Още:

Още от ИКОНОМИКА:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР