Невъзможността да се състави правителство дава възможност на президента Румен

...
Невъзможността да се състави правителство дава възможност на президента Румен
Коментари Харесай

Президентът може да насрочи парламентарните избори и на 7 ноември, и в края на месеца |

Невъзможността да се сформира държавно управление дава опция на президента Румен Радев да е малко по-свободен в избора си по кое време да се проведат изборите. Те могат да бъдат или на 14 ноември, или да се забавят малко и да отидат към края на ноември, а може да ги насрочи и за 7 ноември.

Това сподели пред БНР преподавателят по конституционно право доцент Наталия Киселова.

По думите на специалиста за жалост настоящето Народно заседание не дава сигнали, че може да се одобряват значими законопроекти преди разпускането му.

" Едва ли ще се стигне до приемането на нови членове на Конституционния съд или шеф на Българска народна банка в тази конюнктура.

Според доцент Киселова рационалният период по Конституция по кое време да се проведат изборите, когато не е посочен този седем дневен период, дава независимост на субектите сами да решат това. " В този смисъл Конституцията не е указала, че в деня, в който се върне несполучливият мандат от Българска социалистическа партия, би трябвало в същия ден да се разпусне Народното събрание ", уточни още тя.

Според мен е рационален период да има декрет за разформироване на 10 или 14 септември, като с този декрет не се дефинира дата за изборите, а по-късно президентът ще има няколко дни да реши по кое време да бъдат изборите, изясни доцентът. 

По думите й как да бъдат изборите влече заплахата кой да поеме виновността за несъставяне на държавно управление по-късно.

Относно изказванията за плагиатство към трудовете на Петър Илиев и доцент Киселова и това, че книгата на Илиев към този момент се предлага, тя уточни, че е допустимо модифицираната версия да се даде на Етичната комисия. 

Киселова добави, че се чака да има развиване в Комисията другата седмица.  
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР