Невъзможно е да се простят престъпленията на геноцида Гладомор, извършен

...
Невъзможно е да се простят престъпленията на геноцида Гладомор, извършен
Коментари Харесай

Зеленски: Престъпленията на СССР по време на Гладомора не могат да бъдат простени

Невъзможно е да се простят " закононарушенията на геноцида " Гладомор, осъществен от Съюз на съветските социалистически републики през 30-те години по време на ръководството на Сталин, съобщи украинският президент Володомир Зеленски, представен от Франс прес. Големият апетит през 30-те години на предишния век лиши живота на милиони хора, напомня Агенция Франс Прес.

" Невъзможно е да се не помнят, да се схванат и най-много да се простят ужасните закононарушения на геноцида, които украинците претърпяха през 20-и век ", съобщи украинският държавен глава в изказване в деня в памет на жертвите на глада от 1932-1933 година, прочут като Гладомор.

На днешния ден се уважава паметта на милионите украинци, станали жертва на съзнателно провокирания от режима на Йосиф Висарионович Сталин апетит, отбелязва УНИАН. Този ден наизуст, отбелязван в Украйна всяка година в четвъртата събота на ноември, е въведен публично с декрет на президента Леонид Кучма през 1998 година

На него се уважава паметта на жертвите на трите Гладомора - през 1921-1923 година, 1932-1933 година и 1946-1947 година За изключително драматичен се счита Гладоморът от 1932-33 година, взел сред 4,5 и 10 милиона жертви, съгласно разнообразни оценки. Той е приет за геноцид над украинския народ от 31 страни по света.

Съюз на съветските социалистически републики дълго отхвърляше всеобщата крах на украинците в резултат на изкуствено провокирания апетит, като на публицистите се забраняваше да пишат на тази тематика. Едва след оповестяването на независимостта на Украйна бяха разкрити архивни документи и свидетелства на очевидци, показва УНИАН.

Масовият апетит обгръща всички области на съюзна република Украйна и изключително централните региони. Най-тежкият интервал е била първата половина на 1933 година По заповед на Сталин от украинците се иззема всичкото зърно и продоволствени ресурси. От обезсърчение селяните са яли плява, кората на дървета, кожени обувки, стигало се е даже до канибализъм, отбелязва УНИАН.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР