Невъзможно е да се определи точният брой на градовете на

...
Невъзможно е да се определи точният брой на градовете на
Коментари Харесай

След 100 години в Съединените щати ще се появят хиляди градове-призраци

Невъзможно е да се дефинира точният брой на градовете на Земята. По данни на Организация на обединените нации в света има почти 4 500 града с население над 150 000 души. В същото време на нашата планета има десетки хиляди градове, в които живеят по-малко хора. А има и доста обитаеми места, които по разнообразни аргументи са се трансформирали в градове-призраци. Така да вземем за пример италианският град Крако през XX в. се трансформира в безжизнено място заради опустошителни свлачища и трусове. Град-призрак е и Припят, който заляза след повредата в атомната електроцентрала в Чернобил през 1986 година Наскоро учени оповестиха, че след към 100 години хиляди градове в Съединени американски щати също ще се трансфорат в изоставени места. Някои хора към този момент напущат тези места.

Съвременните математически модели демонстрират. че единствено след 100 години постройките и улиците на някои американски градове ще опустеят

Какво е депопулацията

Това, че в бъдеще в Съединени американски щати ще се появят хиляди нови градове-призраци, разкриха учени от университета в Илинойс. Изследването им демонстрира, че до 2100 година половината от 30 000 съществуващи сега американски градове може да се окажат пред депопулация (обезлюдяване, понижаване на населението). Под този термин нормално се схваща понижаване на броя на популацията по разнообразни аргументи.

Намаляването на популацията в градските райони се назовава депопулация

Според изчисленията на създателите на научния труд, чиито резултати са оповестени в списание Nature Cities, някои градове в околните няколко години могат да изгубят до 23% от популацията си. Подобно понижаване на броя на жителите може да докара до съществени проблеми в работата на публичния превоз, магазините и доста други услуги. Освен това, заради дребния брой служащи, градовете могат да изпитат проблеми с водоснабдяването и електроснабдяването. Това може да докара до още по-активно обезлюдяване. Нещо сходно се следи в нашата страна.

В кои елементи на Съединените щати ще се появят градове-призраци

От единствено себе си се схваща, че напускането на градовете няма да се следи в цялата територия на Съединени американски щати – обстановката ще бъде друга в обособените райони. Приблизително 43% от сегашните градове ще изгубят жителите си, тъй като хората към този момент се реалокират в други американски селища. Следователно в към 40% от градовете тъкмо противоположното – гъстотата на популацията ще се усили. В останалите 17% от градовете броят на жителите евентуално ще се колебае.

Така наподобяват Съединените щата на сателитна нощна фотография

Според създателите на изследването, в американския щат Калифорния градовете, ситуирани на южното крайбрежие, ще изгубят огромен брой поданици. Северното крайбрежие на щата, в противен случай, ще се разрасне. По време на провеждането на научната работа бе видяно, че американските щати Тексас и Юта се развиват интензивно, само че в бъдеще даже те могат да пострадат от загубата на население в градовете.

Защо хората се местят в други градове

Как по този начин учените са създали толкоз смели прогнози? За задачата създателите на проучването са разгледали данните, събрани сред 2000 и 2020 година – те са взели поради информацията от преброяването на популацията и обществените изследвания. След това са употребявали най-съвременни математически модели, с цел да предвиждат най-вероятното бъдеще.

Някои американски градове не са изключително удобни за жителите

Водещият създател на изследването Утара Сутрадхар изяснява, че хората ще изоставен някои американски градове по няколко аргументи по едно и също време. На първо място, една от най-големите аргументи за пренасяне ще бъде високата цена на жилищата. Второ, хората ще напущат поради високите налози. Трето, на бъдещето на градовете мощно отрицателно въздействие може да окаже ниската раждаемост. И най-после, изменението на климата може да забие последния гвоздей в ковчега на някои градове.

Учените считат, че с цел да се предотврати появяването на хиляди градове-призраци, Съединени американски щати би трябвало съществено да се ангажират с намаляването на цените на жилищата и да се съсредоточат върху основаването на комфорт за жителите. Може би точно такива ограничения ще оказват помощ за спасяването на градовете, само че никой не може да подсигурява 100% успеваемост.

Как ще се промени популацията на света съгласно новите математически модели

В бъдеще обаче, даже и без всички тези проблеми, може да има празни градове. Причината за това може да бъде забележителното понижаване на популацията на цялата Земя. През 2022 година броят на хората на Земята надвиши психическата преграда от 8 милиарда души – в никакъв случай до момента на планетата не е имало толкоз доста мъже и дами.

Населението на света не постоянно ще нараства, а може би и няма по какъв начин

Но повишаването на популацията няма да продължи дълго. Едно от многото изследвания демонстрира, че популацията на света ще доближи своя връх през 2064 година с 9,7 милиарда души. Но към 2100 година популацията още веднъж ще бъде 8,8 милиарда души.

Съществуват и по-песимистични прогнози. Според резултатите от различен теоретичен труд пикът на популацията на Земята ще настъпи по-рано – през 2050 година – тогава на планетата ще живеят по-малко хора – към 8,6 милиарда души. А към 2100 година броят на хората на Земята ще бъде 7 милиарда.

Такива са прогнозите към сегашен ден, направени благодарение на събраните през миналите 30-40 години данни и тяхното екстраполиране в бъдещето. Някои хора може и да съумеят да видят какво в действителност ще се случи.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР