Неваксиниран млад мъж от Ню Йорк наскоро се е заразил

...
Неваксиниран млад мъж от Ню Йорк наскоро се е заразил
Коментари Харесай

Регистриран е първи случай на полиомиелит в САЩ от 2013 г. насам

Неваксиниран млад мъж от Ню Йорк неотдавна се е заразил с полиомиелит и това е първият случай в Съединени американски щати от близо десетилетие, оповестиха здравни специалисти, представени от Асошиейтед прес.

Според здравните управляващи пациентът, който живее в окръг Рокланд, е развил парализа. Симптоматиката е почнала да се разпростира преди към месец, като пациентът към този момент не е зара̀зен. Той не е пътувал отвън страната и не е бил имунизиран и евентуално е бил изложен на контакт с лице, получило ваксина, която съдържа отслабен жив полиомиелитен вирус.

„ Повечето американци са имунизирани против полиомиелит, само че това, което се случва, би трябвало да послужи като сигнал за неимунизираните и увещание, че те би трябвало да пробудят и да създадат нужното “, разяснява доктор Дженифър Нуцо, откривател на пандемията от Университета Браун.

„ Ако сте имунизирани, не е належащо да се тревожите. Но в случай че не сте ваксинирали децата си, в действителност е значимо да бъдете дейни и да ревизирате по какъв начин стоят нещата и какво би трябвало да предприемете “, добави тя.

Здравните управляващи към този момент дефинираха клиники за имунизиране в Ню Йорк и приканиха всеки, който не е бил имунизиран, да си сложи имунизацията. През 1979 година полиомиелитът е разгласен за отстранен в Съединени американски щати, което значи, че към този момент няма рутинно разпространяване. Рядкост са и импортираните извън полиомиелитни инфекции.

Последният сходен случай е през 2013 година, когато 7-месечно дете, което неотдавна се е преместило в Съединени американски щати от Индия, е диагностицирано в Сан Антонио, Тексас, съгласно федералните здравни управляващи.

Това дете също е имало типа полиомиелит, открит в живата форма на ваксина, употребена в други страни. Съединени американски щати и доста други страни употребяват ваксини с инактивирана версия на вируса. Но някои страни употребяват отслабен жив вирус, който се дава на децата като капки в устата. В редки случаи отслабеният вирус може да мутира във форма, способна да провокира нови огнища, разясняват специалистите.

Децата в Съединени американски щати към момента се имунизират рутинно против полиомиелит с инактивираната ваксина. Според най-новите данни на CDC за детската имунизация към 93% от 2-годишните са получили най-малко три дози ваксина против детски паралич.

Полиомиелитът е ендемичен в Афганистан и Пакистан, макар че доста страни в Африка, Близкия изток и Азия също оповестяват за случаи през последните години. През 2013 година бе извършена огромна имунизационна акция в Сирия и други страни от Близкоизточния район.

Окръг Рокланд, в северните покрайнини на Ню Йорк, където е открит настоящия случай, е проблематично място с пропуски във имунизациите от години. При епидемията от морбили през 2018-2019 година там са инфектирани 312 души, отбелязва Асошиейтед прес.

Агенцията напомня, че предишния месец здравните управляващи във Англия предизвестиха всички родители да се уверят, че децата им са имунизирани, защото полиомиелитният вирус е открит в проби от отпадъчни води в Лондон. До този миг не са докладвани случаи на парализа. В същото време стана ясно, че за последните години равнището на имунизираните против полиомиелит деца под 2-годишна възраст в Лондон е спаднало. По тази причина Националната здравна работа NHS към този момент e почнала да търси и открива контакт с родителите на деца под 5-годишна възраст, които не са имунизирани.

В България имунизацията против полиомиелит е включена в Националния имунизационен календар.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР