Неуведомен адвокат и частните му обвинители, както и починал обвинител,

...
Неуведомен адвокат и частните му обвинители, както и починал обвинител,
Коментари Харесай

Отложиха заседанието по делото Миджур за 16 юли

Неуведомен юрист и частните му обвинители, както и умрял обвинител, станаха причина за отсрочване на съвещанието по делото " Миджур " на втора инстанция, съобщи БГНЕС. Очаква се на 16 юли делото да тръгне всъщност.

Частният обвинител Димитър Димитров, който при индустриалната повреда губи 26-годишния си наследник, изиска делото да се върне за доразследване. Според него има и висшестоящи, измежду които министри и ръководители на общински препоръки, които също имат виновност за случилото се, а досега не им е потърсена отговорност.

" Замесените висши лица ги намирам в осъвременената версия на Закона за експортния надзор на артикули, свързани с защитата, и на произведения и технологии с двойна приложимост, който е в действие от 2012 година По силата на член 67 контролът се разпорежда на междуведомствен съвет, междуведомствена комисия, Министерство на стопанската система, Министерство на вътрешните работи, ДАНС и Агенция " Митници ", както и оправомощени от тях длъжностни лица. Това непосредствено вменява виновност на някой, който не си извършва отговорностите ", разяснява Димитров и прибавя, че въпросните противопехотни мини не е трябвало да бъдат допускани на територията на България.

Той изиска и отговорните - Валери Митков-собственик на компанията и някогашен изпълнителен шеф, секретарят на междуведомствената комисия Евелина Бахчеванова, както и Божидар Василев, също да понесат отговорност за позволения риск, който докара до гърмежа през 2014 година

Димитров съобщи, че ще продължи да се бори до момента в който справедливостта спечелва и добави, че в случай че се наложи, ще си търси правата и в Европа. Мъжът уточни, че брачната половинка му, както и други, свързани с нещастието, са умряли в резултат на напрежението или са отключили злокачествени болести.

" Искам да завърши най-накрая този развой със обективна присъда ", изиска мъжът.

На 1 октомври 2014 година гърмеж в завода за муниции „ Миджур “ в Горни Лом лиши живота на 15 души - 13 мъже и 2 дами.

През лятото на 2019 година Окръжният съд на Видин оправда всичките четирима обвинени по делото за гърмежа в „ Миджур “. Собственикът на завода Валери Митков, който загуби и сина си при гърмежа, бе оневинен по обвиняване за породена гибел на 15 души, както и за причиняването на трайни пострадвания на други трима. Втората обвинена - Евелина Бахчеванова, също бе оправдана по повдигнатите обвинявания. В момента на гърмежа тя е работила в Министерството на стопанската система. Третият обвинен Божидар Василев също е почтен, съгласно Окръжния съд на Видин. Василев е някогашен чиновник на отдел " Контрол на общоопасните средства " в Министерство на вътрешните работи. Видинският съд оправда и Палма Иванова, някогашна служителка в цех „ Миджур ”, която е отговаряла за безвредните условия на труд във фабриката. /БГНЕС
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР