Неутрална Швеция започна най-големите си военни учения от две десетилетия

...
Неутрална Швеция започна най-големите си военни учения от две десетилетия
Коментари Харесай

Швеция с най-големите военни учения от 20 г. заради страх от Русия

Неутрална Швеция стартира най-големите си военни учения от две десетилетия насам с поддръжка от страни от НАТО, като хвърля 19 хиляди бойци в ученията след години на съкращения на военните разноски, което накара скандинавската страна да се опасява от възходящата военна мощност на Русия, отбелязва " Ройтерс ".

В навечерието на най-големите военни маневри на Русия от 2013 година, които съгласно НАТО ще бъдат доста по-мащабни от оповестеното от съветските управляващи, Швеция ще симулира нахлуване от изток на балтийския остров Готланд , който се намира наоколо до главната шведска територия.

 Русия и Беларус започнаха военни учения „ Запад-2017”
Русия и Беларус започнаха военни учения „ Запад-2017 ”

В ученията вземат участие до 12 700 военнослужещи

" Положението със сигурността се промени към по-лошо ", посочи командирът на шведските въоръжени сили по време на представянето на ученията, които ще продължат 3 седмици.

Швеция, също както Прибалтика, Полша и огромна част от Запада, е надълбоко разтревожена от анексирането на Крим от Русия през 2014 година и поддръжката ѝ за сепаратистите в Източна Украйна.

" Русия е страната, която визира сигурността в Европа сега с дейностите си - анексирането на Крим и продължаващите боеве в Източна Украйна - тъй че е ясно, че следим изкъсо какво прави Русия ", добави командирът.

Около 1500 бойци от Съединени американски щати, Франция, Норвегия и други страни от НАТО взимат присъединяване в ученията, наречени " Зора ".

Нечленуващата в НАТО Швеция реши да укрепи армията си, откакто редуцира военните разноски от над 2 % от Брутният вътрешен продукт при започване на 1990-те години до към 1 на 100.

Въоръжените сили на Швеция , които биха могли да активизират повече от 600 хиляди души при изключителна обстановка, се състоят единствено от 20 хиляди души , като още 22 хиляди души са доброволци на вътрешната армия.

Според натовските генерали ученията " Зора " не са в отговор на съветските учения " Запад ", които стартират през днешния ден.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР