Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта

...
Неутрализирана е престъпна група за предлагане на имотни облаги. Целта
Коментари Харесай

Кандидат за депутат е сред задържаните от престъпната група за купуване на гласове

Неутрализирана е незаконна група за предложение на имотни облаги. Целта е била склоняване да се упражни изборно право в интерес на избран претендент, политическа партия или коалиция.

Сред арестуваните има и претендент за депутат от партия, която не е минала бариерата от 4% за влизане в Народното събрание. Той към този момент е със свален имунитет и е в ареста.

С акцията е било предотвратено общо над 800 000 лв. да бъдат включени в изборната политика, съобщи на брифинг в Съдебната палата представителят на основния прокурор Сийка Милева.

„ Групата е употребила цялостната палитра от схемите за изборна търговия. По делото са събрани огромен размер от доказателства. Всички участници от групата са арестувани, като присъдите им са доказани на две инстанции. За задържане на групата е съдействал очевидец, който е под отбрана “, съобщи тя.

„ Бяха открити групи, които се занимаваха с друга незаконна активност като лихварство, каналджийство, пране на пари, наркотрафик и наркоразпространение, които в навечерието на изборите търсеха разнообразни способи и схеми, посредством предлагането на имотни облаги, да обезпечат гласове в интерес на избран претендент, политическа партия или коалиция “, разясни Милева.

По думите ѝ участниците в групите оферирали за пазаруване на гласове разнообразни политически сили.

В Софийска градска прокуратура се водят производства по 4 каузи, формирани за закононарушения срещу политическите права на жителите, заяви Илиана Кирилова - административен началник на СГП.

„ Говорим за пет лица, които са били претенденти за народни представители. Двама са арестувани с прокурорско разпореждане до 72 часа. Един е с мярка подписка, а останалите са с ограничения „ задържане под стража “, доказани на втора инстанция “, посочи тя.



Групата е работила от 6 февруари до датата за осъществяване на изборите - 4 април. Действала е на територията на цялата страна, а структурата ѝ е била пирамидална.

„ На върха на пирамидата спри уредник, който като се изключи че е провел групата е и ръководел нейните дейности. Организаторът е притежател на 4 търговски сдружения, с които стопанисва хотелски комплекс, метан станция и кабелна телевизия. Същият е поддържал непрекъсната връзка с неофициален водач на партия. Връзката се е поддържала посредством телефон, онлайн приложения и видеовръзка. Организаторът е свеждал получената информация и е разпореждал от водача към участниците в групата. Комуникацията сред самите участници в групата е ставала посредством така наречен директна връзка. Предварително били закупени и раздадени мобилни телефони и сим карти към тях “, заяви представителят на Софийска градска прокуратура прокурор Антоанета Панчева.

Събрани са безспорни доказателства за тайната активност. Доказателствата сочат за такива срещи на територията на София, Пловдив, Карлово, Петрич и други градове в страната.

Участниците са три лица. Единият е с имунитет все още на осъществяване на действието, претендент за депутат. Другото лице е някогашен претендент за евродепутат, някогашен зам.-кмет на община в България и сегашен общински консултант в същата. Третият е лице със мощно въздействие в избрани квартали с преобладаващо ромско население, заключи още прокурор Панчева.

„ Финансирането на групата се е осъществявало от лице, което към сегашния миг обитава на територията на страна отвън Европейския съюз. Събрани са доказателства, че финансирането е следвало да бъде реализирано по следната схема; паричните средства от територията на тази страна е следвало да бъдат изпращани на територията на Р Турция, оттова тези финансови средства е следвало да бъдат превозени до територията на България посредством така наречен мулета. Получавайки парите, уредникът на групата е следвало да разпределя същите до всички участници. Те от своя страна е следвало да раздават тези парични средства на лица, които е трябвало да набират лица, гласоподаватели, или съответно на лица, които са дали обещание да гласоподават за тази политическа партия “, изясни още елементи от схемата прокурор Антоанета Панчева.

„ В някои обитаеми места сумата за пазаруване на глас е била на цена 80 лв., а на други – 35 “, уточни Сийка Милева по отношение на схемата за пазаруване на гласове: „ На всеки покровител се заплащало по 100 лв., а той трябвало да заведе до урните най-малко трима гласоподаватели “.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР