Неустойки за забавяне от по 90 000 евро на ден

...
Неустойки за забавяне от по 90 000 евро на ден
Коментари Харесай

По 90 000 евро на ден плаща строителят на интерконектора Гърция-България от 1 януари

Неустойки за закъснение от по 90 000 евро дневно се начисляват на строителя на интерконектора Гърция-България (IGB) - гръцката " Джей енд Пи АВАКС " (J&P AVAX S.A.) Претенциите от страна на гръцката компания за удължение периода на контракта след 31 декември 2021 година са били открити за неоснователни и членовете на Съвета на плановата компания " Ай Си Джи Би " (ICGB) единомислещо са декларирали, че са налични учредения за активиране на договорната уговорка за налагане на наказания. По контракт те са 90 000 евро дневно и се начисляват, считано от 1 януари 2022 година.

Това уточни в изявление за Българска телеграфна агенция Теодора Георгиева, изпълнителен шеф на плановата компания " Ай Си Джи Би ", която дава отговор за реализацията на междусистемната газова връзка Гърция-България.

Тя добавя, че все още огромна част от дейностите по контракта за строителство, доставка и планиране са изпълнени.

" Готови са хидротестовете на гръцка територия и инфраструктурата към този момент се тества и по трасето на българска територия. Всички тръби са положени в траншеята и в границите на февруари цялото трасе следва да е зарито, измежду което цялата тази повърхност ще бъде рекултивирана, с цел да понижим оптимално екологичното въздействие от строителните действия. Освен линейната част, АВАКС има ангажимент и за построяването на няколко наземни уреди - две газоизмервателни станции при Стара Загора и Комотини и един диспечерски център край Хасково. Работата по тяхното осъществяване напредва, имаме позитивно развиване и при крановите възли, където до момента имаше съществено закъснение. На всяко равнище се поставят старания срокът за влизане в комерсиална употреба да бъде спазен ", посочи Георгиева. 

Изпълнителен шеф на плановата компания ICGB изтъква, че на всяко равнище се поставят старания срокът за влизане в комерсиална употреба да бъде спазен (1 юли 2022 година - бел. ред.).

" Наясно сме с голямото значение на този план освен от пазарна позиция, само че и като детайл на националната сигурност, тъй че вършим всичко допустимо да усъвършенстваме и дейностите на терен, и административните и регулаторни процедури, които би трябвало да се случат, с цел да няма изместване на периода за комерсиална употреба макар забавянето на компанията строител. На политическо равнище срещаме сериозна поръчка за подпомагане в посока на тази оптимизация, тъй че разчитаме и на институционална поддръжка за реализиране на тази цел, изключително що се отнася до административните процедури. Относно строителството, с АВАКС се организират ежеседмични срещи, с цел да се следи напредъка на работата им от близко. Смятам, че всички ангажирани страни са наясно с значимостта на IGB - работим в една посока и планът ще бъде приключен сполучливо ", добави тя. 

 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР