Неуспешният и неумел опит на китайския технологичен гигант Alibaba да

...
Неуспешният и неумел опит на китайския технологичен гигант Alibaba да
Коментари Харесай

Financial Times: Неумелият опит за разделяне на Alibaba създаде хаос в компанията

Неуспешният и несръчен опит на китайския софтуерен колос Alibaba да раздели бизнеса си провокира безпорядък в компанията. Това написа Financial Times, базирайки се на данни, получени от девет анонимни източника от софтуерния колос.

По техните думи, протичащото се визира способността на Alibaba дейно да се конкурира с другите играчи в региона на създаването на изкуствен интелект и да уголемява наличието си на западните пазари. Източници на изданието споделят, че първичният проект за отделяне на шестте подразделения на компанията в обособени бизнеси е бил зле премислен. Така през ноември беше оповестено, че главният бизнес на Alibaba, съсредоточен в онлайн търговията, няма да може да се развива дейно в бъдеще без доставчика на облачни решения Alibaba Cloud. Впоследствие решението веригата супермаркети на Alibaba да се отдели в обособен бизнес също беше анулирано, а за ориста на останалите четири плана няма ясна информация.

Липсата на бистрота в бизнес подразделенията и преструктурирането на части от бизнеса докара до неочаквани съкращения на чиновници и възходящо напрежение в компанията. Има и известия за яростни вътрешни битки сред екипите на някогашния изпълнителен шеф на Alibaba Даниел Чжан и неговият правоприемник Еди Ву. Бъдещето на кръга на Даниел Чжан остава нестабилно, откакто той разгласи напускането си на Alibaba през септември 2023 година, макар че трябваше да оглави нейното облачно поделение, на което Еди Ву разпорежда очаквания за по-нататъшното развиване на компанията.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР