Неуспешен бунт в Русия показа рисковете, пред които е изправен

...
Неуспешен бунт в Русия показа рисковете, пред които е изправен
Коментари Харесай

Бунтът на Пригожин затруднява "вечната война" на Путин

Неуспешен протест в Русия сподели рисковете, пред които е изправен Кремъл при дълъг, непосилен спор в Украйна, въпреки да не обезпечи на Киев неотложен пробив на бойното поле.

Много въпроси остават, откакто силите на " Вагнер " на Евгений Пригожин се завърнаха в базата след протеста в петък, който беше преустановен на идващия ден според договорка, реализирана с посредничеството на президента на Беларус. Но сегашни и някогашни чиновници в Киев споделят, че протестът е предложил удивителен взор върху напрежението, под което е съветската политическа система. Той разкри, че съветските аварийни сили са толкоз слаби, че се борят да отговорят на опасността.

" Смятам, че явно те не са в безвредно пространство във връзка с безкрайното продължение на войната ", сподели Андрий Загороднюк, министър на защитата на Украйна от 2019 до 2020 година, пред " Ройтерс ". " Помните ли концепцията в пресата за " безконечната война "? Мисля, че ще би трябвало да я премислят. "

Война, продължаваща още доста месеци и евентуално години, неизбежно би означавала повече смъртни случаи и ранени от всяка страна. Откакто Путин изпрати силите си в Украйна през февруари 2022 година за по този начин наречената от него " специфична военна интервенция ", западни чиновници приказват за десетки хиляди починали.

 Пригожин от Пригожин от " готвач " до бунтовник: тези мигове посяха семето на протеста

Видимата лекост, с която наемните сили на Пригожин " Вагнер " се промъкнаха на стотици километри към Москва от Южна Русия, без да срещат особена опозиция, бе поразителна, сподели Загороднюк.

" Започнаха да сплотяват запаси, с цел да ги спрат. Видяхме тези запаси и те не бяха основни... По създание не им е останала доста мощ също така, което имат на фронта сега ", сподели той. Американски чиновници, говорейки пред " Ройтерс " при изискване за анонимност, споделиха, че доста неща остават неразбираеми, в това число за какво съветските сили не са създали повече, с цел да спрат настъплението на " Вагнер ".

Кремъл, ден откакто упрекна Пригожин, че управлява протеста, сподели, че ще му бъде разрешено да се реалокира в Беларус, без да бъде изправен пред обвинявания, в подмяна на това, че е отказал да насочи силите си към Москва. Не са известни повече детайлности по договорката.

Пригожин, в миналото непосредствен до Путин и чиито бойци изиграха значима роля в съветските офанзиви на изток, насочи доста бурни словесни офанзиви против съветския министър на защитата Сергей Шойгу и висшето военно управление през седмиците. Той даже оспори обосновката за войната. " Всеки безпорядък зад вражеските линии работи в наш интерес ", сподели украинският външен министър Дмитро Кулеба.

Но управляващите в Киев предизвестяват, че даже и без бойците " Вагнер " Русия към момента поддържа голяма войска в Украйна и е в положение да наеме повече бойци. Михайло Подоляк, чиновник на украинския президент, сподели пред " Ройтерс ", че безредиците ще нанесат удар върху морала на съветските войски. Допълнителната безнравственост на съветските бойци и спомагателните подозрения измежду съветските генерали, които бяха демонстративно унижени, ненапълно ще влошат качеството на защитата.

Без отстъпки

Сътресенията в Русия идват, без да се вижда краят на 16-месечната инвазия на Москва и без нито една от страните да желае да направи отстъпки.

Подкрепяната от Запада Украйна е в ранните етапи на дълго рекламирано контранастъпление за връщане на окупираните земи на юг и изток. Той споделя, че главният му нападателен удар занапред следва, като по-голямата част от войските му не са ангажирани.

Няколко седмици след началото на интервенциите Киев си върна поредност от села, въпреки президентът Володимир Зеленски да призна, че напредъкът е " по-бавен от мечтаното ". Високопоставен централноевропейски посланик сподели, че не вижда " неотложен резултат върху войната " от проваления бунт на Пригожин. Но предизвести, че доста въпроси остават без отговор от събитията през уикенда, тъй че е прекомерно рано да се каже нещо за дълготрайно влияние.

Центърът за национална опозиция на украинската войска заяви, че Русия е изпратила до Москва от фронта до две роти от своята 76-а десантно-щурмова дивизия в събота и че възнамерява да ги задържи там най-малко една седмица. " Трябва да се означи, че няма обстоятелства за всеобщо прекачване на противников сили, става дума за обособени елементи ", се споделя в известието.

Украйна не заяви за други промени в позицията на съветската войска на бойното поле, където силите на Москва имаха месеци да се приготвят за украинска контраофанзива посредством изкопаване на хиляди окопи и слагане на минни полета. Британското министерство на защитата съобщи в неделя, че силите на Киев са се пренастроили през последните дни и са подхванали огромни настъпателни интервенции по три съществени посоки на юг и изток.

Украйна пази прецизно информацията от фронта.

Високопоставен чиновник на украинската защита сподели в събота, че силите на Киев са атакували в няколко региона на изток, завоювайки някои територии, само че не даде повече детайлности. Тя сподели, че на юг се водят тежки сражения.

" Руснаците няма да вървят на никое място "

Зеленски, който показва презрението си към Путин на конференции по време на война, се присмива на " хаоса " в Русия, заявявайки, че той би трябвало да накара съветските войски да се върнат вкъщи, с цел да се грижат за личната си страна. В разгара на хаоса Зеленски сподели, че Путин наподобява " доста изплашен ", и допусна, че той евентуално се крие.

" Днес светът може да види, че господарите на Русия не управляват нищо. И това не значи нищо. Просто цялостен безпорядък. Липса на всякаква предвидимост ", сподели той.

Все още не е ясна ориста на " Вагнер ". Групата наемници се оказа една от най-ефективните бойни сили на Русия и изигра основна роля в завладяването през април на източния град Бахмут след най-дългите и кръвопролитни борби на войната. Кремъл сподели, че бойците на " Вагнер " няма да бъдат преследвани за протеста като самопризнание за предходната им работа на Русия и в случай че не са взели участие, биха могли да подпишат контракти с Министерството на защитата.

Загороднюк сподели, че има вяра, че Русия евентуално ще сплоти групировката в съществуващи елементи в своята войска и че тя ще престане да съществува. " Това е относително добра вест. Но към момента ще има доста военни дейности, към момента ще има война: руснаците няма да вървят на никое място ", сподели той.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР